Nyheter

Tros ha diskuterat självmordsbomber

Av: 

Olof Jönsson

NYHETER

Ville inte skickas till Afghanistan

Major Malik Nadal Hasan var upprörd över att han skulle skickas till Afghanistan.

Därför iscensatte han blodbadet på militärbasen i Texas. Minst 13 människor dog.

– Det här är ett fasansfullt våldsutbrott, säger president Obama.

Nidal Malik Hasan, 39, dödade minst tolv i massakern.

Många frågetecken kvarstår kring Nidal Malik Hasan, mannen som misstänks för nattens våldsamma dödsskjutningar på militärbasen Fort Hood i Texas.

Amerikanska medier söker desperat efter ett motiv men har ännu inte hittat någon utlösande faktor, mer än att den 39-årig psykiatern från Virginia snart skulle skickas till Afghanistan.

Ville inte skickas i krig

Hasan har rötter i Jordanien, var aktiv muslim och arbetade enligt uppgifter i medierna aktivt för att inte skickas i krig. Han gav sig också ofta in i diskussioner där han menade att USA borde lämna Irak och Afghanistan.

I ett uttalande säger hans släktingar att de är "chockade och sorgsna" och att de sörjer med de drabbades familjer.

– Vår familj älskar USA, säger Hasans kusin till Fox News.

”Tystlåten person”

Människor som känner honom talar om en tystlåten person gjorde dåligt ifrån sig på militära övningar. Kollegor från hans tid som psykiater berättar för AP att Hasan behövde särskild hjälp och ibland hade svårt att knyta an till sina patienter.

Men det senaste året började Hasan väcka uppmärksamhet när han diskuterade självmordsbombare på internetforum. Bland annat tros han ligga bakom en text där han jämför en muslimsk självmordsbombare med en amerikansk soldat som kastar sig på en granat för att rädda sina kamrater, att båda medvetet offrar sina liv i strid.

Ingen utredning

Texterna väckte uppmärksamhet bland federala agenter men det är inte bevisat att Hasan låg bakom texten och ingen formell utredning inleddes före dödsskjutningarna.

Ägaren till en 7-Eleven butik i Fort Hood säger att Hasan på dagen för morden som vanligt kom in för att handla sitt morgonkaffe. Uppgifterna bekräftas av övervakningskamerorna i butiken som visar en man klädd i arabiska kläder handlar en dricka i butiken.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: