”Vi kan komma en bit på väg”

Reinfeldt klimatpratade Obama - och ger honom baskettröjor

Fredrik Reinfeldt på besök hos Barack Obama i Vita huset.
Fredrik Reinfeldt på besök hos Barack Obama i Vita huset.

Fredrik Reinfeldt träffade USA:s president Barack Obama i Vita huset i ett extrainsatt möte på måndagkvällen.

De båda statsledarna kallade varanda vid förnamn och såg ut att komma väl överens.

Presidenten hade begärt ett eget möte med den svenska statministern och EU:s ordförande – som hade hoppats att få USA att gå med på tuffa klimatkompromisser.

Men mötet verkar – som väntat – inte ha flyttat USA:s position nämnvärt i frågan.

–Vi kanske inte kan lösa alla problem som finns i den här frågan, men vi kan komma en bit på vägen, sade Obama efteråt.

Vid mötet, som enligt Aftonbladets utsände på plats varade i 40 minuter, diskuterades förutom klimatet även Afghanistan, handel och ekonomi.

Inte Sverige i december

Tonen var hjärtlig de mäktiga männen emellan.

– Jag har ju träffat Fredrik flera gånger och vi har en väldigt bra relation, sa Obama.

Det blev klart att Barack Obama inte besöker Sverige i samband med att han får Nobels fredspris. Han lovade dock att komma vid ett annat tillfälle.

– Jag kommer så snart jag kan, sa han.

Reinfeldt har med sig presenter till hela familjen Obama – tröjor från basketlaget Stockholm 08 – som de får i morgon. Han spelade själv i laget tidigare när det hette Tensta Tigers.

– I morgon kanske det blir tillfälle att skjuta några skott, sa han hoppfullt.

Seger i bagaget

Reinfeldt har en vision med sitt EU-ordförandeskap. Han vill få till stånd ett globalt klimatavtal på FN:s klimatmöte i Köpenhamn – och då ska koldioxidboven USA vara med på tåget.

Reinfeldt lyckades i fredags ena EU-ledarna om förhandlingsmandat om klimatfinansiering inför förhandlingarna i Köpenhamn vid toppmötet i Bryssel.

Han laddade sedan om för ett möte med Obama i Washington i morgon tillsammans med EU-ledarna José Manuel Barroso och Javier Solana.

Men USA:s president Barack Obama ville alltså ha ett alldeles eget möte med den svenske klimatkämpen.

Utdelningen i frågan verkar dock inte ha varit särskilt stor, men Reinfeldt fick beröm av den amerikanske presidenten för att "vara ledande inom klimatarbete".

Klimatavtal avlägset

Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiska kommentator, säger att Obama troligtvis inte kommer att kunna gå med på några större klimatkompromisser.

– Hans händer är bakbundna av kongressen. Utan deras stöd så är inte Obamas löften värda någonting, då är han som en ensam ö, säger Hansson.

Utsikterna är dystra att USA ställer upp på vare sig något större koldioxidmål eller att finansiera klimatåtgärder i de fattigare delarna av världen.

– Om EU-länderna var tveksamma till klimatfinansieringen så är det ingenting mot vilket motstånd USA kan uppbåda. För att inte tala om Kina, säger Hansson.

Så något gediget klimatavtal i Köpenhamn i december kan det med andra ord bli svårt för Reinfeldt att ro hem.

Publisert: