Rånoffer tog upp jakt – nu hyllas han av polis

Foto: TT
Rånoffret tog själv upp jakten.
NYHETER

När rånoffret lämnat över kontanterna tog han själv upp jakten – och lyckades stoppa boven. Nu hyllas hans agerande av polisen.

– Målsägande har agerat otroligt rådigt, säger Mats Bruh, jourhavande förundersökningsledare, till Västerbottens-Kuriren.

Det var strax efter klockan sju på lördagsmorgonen som en man rånades med kniv på en parkeringsplats på Östra Ersboda i Umeå. Mannen, som är i 60-årsåldern, var på väg ur sin bil när en ensam gärningsman kom fram till honom.

Denne uttryckte sig hotfullt och riktade kniv mot rånoffret. Efter händelsen lyckades gärningsmannen få med sig mellan 1000 och 2000 kronor i kontanter, enligt polisen.

– Målsäganden är naturligtvis chockad över detta. Målsäganden och gärningsmannen var okända för varandra, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare, till Västerbottens-Kuriren.

Körde på gärningsmannen

Men den rånade mannen slösade ingen tid. Efter att omedelbart ha kontaktat polisen satte han sig i sin bil och gav sig ensam ut på jakt efter gärningsmannen – som han snart hittade.

– Han finner gärningsmannen strax efter detta och försöker skydda sig, av någon anledning kör han då på gärningsmannen som faller omkull på marken, säger Mats Bruhn.

Varken bilen eller gärningsmannen blev skadade eftersom färden gick långsamt. Därefter sökte gärningsmannen upp polispatrull själv för att berätta att han blivit påkörd – och det visade sig vara just den patrull som var utsänd för att söka efter honom.

Misstänks inte för brott

Fotspår kunde säkras från rånplatsen och platsen där han blivit påkörd. Mannen, som är född 1994, misstänks nu för fullbordat rån. På lördagsmorgonen var han påverkad av vad som misstänks vara narkotiska preparat och lades in för tillnyktring.

När han sovit ruset av sig ska han höras av polis. Rånoffret, som kört på gärningsmannen, är inte misstänkt för något brott. Tvärtom väljer polisen att hylla hans ingripande.

– Målsägande har agerat otroligt rådigt. Trots de allvarliga hotelserna som riktats mot honom har han uppträtt adekvat i förhållande till den situation han befunnit sig i, säger Mats Bruhn och berättar att mannen är född 1994 och känd av polisen sen tidigare.