Kurator bjöd på vin och parade ihop patienter

NYHETER

40-åriga Annica sökte sig till vårdcentralen för att få hjälp med ångest och depression.

Kuratorn bjöd henne istället på vin och försökte agera dejtingkonsult, skriver Stockholm Direkt.

Foto: TT
Kuratorn från vårdcentralen betedde sig olämpligt enligt Psykologförbundet.

Redan vid första mötet kände Annica, 40, att något var fel. Kuratorn från en vårdcentral i södra Stockholm, som beskrivits som ”mycket skicklig och omtyckt”, sade bland annat att han gärna skulle ha förfört henne om han varit yngre.

Efter ett senare gruppmöte träffades de båda i mataffären och kuratorn frågade då om han kunde bjuda Annica på ett glas vin i en bar. Hon gick med på det men förstod först i efterhand hur fel det var.

– På grund av min depression hade jag inte kunnat ta in hela situationen på det sätt jag hade gjort om jag varit frisk, säger hon till Stockholm Direkt.

Försökte para ihop patienter

Trots att hon bad om att avsluta terapin hos vårdcentralen fortsatte kuratorn höra av sig. En söndag försökte han para ihop Annica med en annan patient.

Hej. Hoppas att du mår bra och att min fråga inte ska kännas störande för dig. Jag träffar i samtal en man som är singel och undrar om inte ni kunde bli vänner. Han är 51 år men ung i sättet (...). Han heter X. I så fall lämnar jag ditt nummer till honom och han ringer dig, om det är okej för dig”, skrev kuratorn i ett sms enligt Stockholm Direkt.

Psykologförbundet: ”Olämpligt”

Annica anmälde kuratorn till patientnämnden som i sin tur skickat ärendet vidare till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Där pågår fortfarande utredningen.

Kristina Taylor, ordförande för Psykologförbundets etikråd, är kritisk till mannens agerande.

– Värst av allt är beskrivningen att kuratorn själv aktivt axlar manteln som dejtingkonsult, detta innebär en risk för sekretessbrott och är dessutom olämpligt utifrån den makt han faktiskt har, säger hon till Stockholm Direkt.