Här är kungens personliga brev till tiomiljonte svensken

1 av 2 | Foto: TT/Kungahuset
På fredagen blev vi över 10 miljoner invånare.
NYHETER

På fredagsmorgonen passerades en historisk gräns – vi blev över 10 000 000 invånare i Sverige.

Och kung Carl XVI Gustaf har en personlig hälsning till den tiomiljonte svensken.

Klockan 07.47 på fredagsmorgonen slog Sveriges befolkning rekord – vi blev 10 miljoner invånare, enligt Statistiska centralbyråns befolkningsklocka.

Vem som just blev den tiomiljonte invånaren vet man inte men kung Carl XVI Gustaf har skickat en personlig hälsning till denne. Hälsningen ligger på kungahusets Facebooksida där man poängterar att mottagaren kan vara ett nyfött barn, någon som fått uppehållstillstånd eller någon som återinvandrat till Sverige.

Till Sveriges tiomiljonte invånare

Oavsett om Du i dag kommit till världen, återvänt hem eller fått möjlighet att börja ett nytt liv i vårt land: Du är nu en del av Sveriges framtid och av dess historia. Jag vill önska Dig varmt välkommen”, står det i brevet.

Då når vi 11 miljoner – enligt prognoser

Sverige passerade gränsen tidigare än vad SCB trott, enligt Nizar Chakkour pressansvarig vid SCB. Orsaken är att invandringen varit större än beräknat – det rör sig om människor som återinvandrat, människor som flyttat hit med anledning av den fria rörligheten och människor som sökt asyl.

– När vi blev nio miljoner beräknade vi att det skulle gå långsammare att nå tio miljoner och att det skulle dröja till år 2027, sa Chakkour tidigare till Aftonbladet.

Och befolkningen kommer att fortsätta växa. Vi kommer att nå 11 miljoner invånare år 2024 – enligt SCB:s prognoser.