Jasenko Selimovic

Jasenko Selimovic talar ut: Därför spelade jag in mina anställda

Av: 

Kenan Habul

NYHETER

EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic hotar nu att lämna Liberalerna.

Han säger sig ha blivit utsatt för ”en organiserad smutskastningskampanj”.

– På inrådan av mina advokater och efter samtal med parlamentets jurister har jag spelat in samtal med mina anställda som visar att de ljuger, säger Jasenko Selimovic till Aftonbladet.

Aftonbladet har i flera artiklar skrivit om det kaos som rådde på Liberalernas Brysselkontor under större delen av 2016. EU-parlamentariker Jasenko Selimovic anklagades av sin personal för psykiska trakasserier.

Den mångårige kanslichefen Christian Juliusson har tidigare påstått att han fått ”förtäckta hot och anklagelser om sabotage och att han medvetet motarbetar Selimovic”.

Själv har Selimovic hela tiden förnekat mobbning och sagt att han varit missnöjd med sin tidigare personal. Konflikten kulminerade när Europaparlamentet i slutet av november prickade honom för ”psykiska trakasserier” av tre anställda.

Selimovic överklagade EU-parlamentets beslut att ge honom en reprimand, men parlamentets talman beslutade på torsdagen att lämna överklagandet utan åtgärd.

Under de gångna veckorna har det varit tyst från Selimovics sida. Men i onsdags publicerade Dagens Nyheter på sin kultursida en lång artikel av Maciej Zaremba där många av anklagelserna mot Selimovic ifrågasätts.

Inte kallat anställda ”idiot” och ”korkad”

Enligt DN stämmer inte personalens skriftliga beskyllningar med det som sägs på de bandinspelningar Selimovic gjort.

För att ta ett exempel: han har inte, enligt DN:s kulturskribent, kallat en av sina kollegor för ”idiot” eller ”korkad”.

Aftonbladet har lyssnat på några av samtalen och läst delar av anmälan. I ett fall hävdar den anställde att Selimovic ”skrikit att det vore bäst om han sa upp sig ifall han inte kan göra sitt jobb ordentligt”. Detaljerna i anmälan är samma som i det bandade samtalet. Men med ett viktigt undantag: Selimovic låter inte otrevlig, han varken skriker eller uppmanar den anställda att säga upp sig.

Efter artikeln i DN Kultur väljer Selimovic nu att bryta tystnaden. I en lång telefonintervju med Aftonbladet ger han nu sin version av händelserna. Enligt honom började allting med att han i december 2015 upptäckte ”märkliga händelser” med kansliets konto.

Anseliga summor

– Jag har motarbetats i mina försök att få klarhet i de ekonomiska förhållandena. Att pengar inte har redovisats ordentligt. Ansenliga mängder pengar har tagits ut från bankomaten i små summor. Man har också gjort utbetalningar på saker för omkring 100 000 kronor som jag varken godkänt eller vetat om.

Selimovic understryker att han inte anklagar någon. Men säger att han inte fick bra svar när han ställde frågor till den ansvarige om uttagen.

– Jag vill inte påstå att någon har gjort något fel. Parlamentets jurist har varit informerad sedan slutet av februari och en formell utredning har påbörjats 1 december i år.

I början av året tog han kontakt med advokater i Sverige. Rådet han fick var att dokumentera alla samtal för att visa att han inte var delaktig i eventuella oegentligheter.

– Jag önskar att jag inte hade behövt spela in. Men samtidigt visar inspelningarna att mina medarbetare inte har varit sanningsenliga, säger Selimovic.

Varför berättar du först nu om oklarheterna i ekonomin?

– Jag har varit lojal mot partiet. Kanske för lojal. Uppenbarligen har partiet inte haft samma ambition, svarar Selimovic.

Smutskastningskampanj och karaktärsmord

När Aftonbladet i april sökte honom för kommenterar kring sjukskrivningarna på Brysselkontoret fick han rådet av Liberalernas presschef att ”göra sig oanträffarbar för media”.

Han gjorde som han blev tillsagd, säger Selimovic, men sa till presschefen att nästa gång han får frågor från media om arbetsmiljön ska han ta upp det bakomliggande problemet, pengarna som inte redovisats. Några dagar efter det samtalet hade tre medarbetare anmält honom för trakasserier.

Selimovic säger att han blivit utsatt för ”en smutskastningskampanj med syftet att karaktärsmörda mig”. Vilka som ligger bakom vill han inte spekulera i.

Har du berättat för partiledningen om dina misstankar?

– Jag har gjort allting som man ska göra i varje givet steg. Partiledningen får svara för sig själva vad de visste och inte.

Har du fått några reaktioner från partiledningen efter DN-artikeln?

– Nej. Jag har noterat att partisekreteraren Maria Arnholm tidigare sagt att ”hon är väldigt tacksam att parlamentet i sitt beslut har satt ner foten”. Några kollegor har offentligt välkomnat beslutet. Många andra har privat gett mig sitt stöd.

Öppnar för att lämna Liberalerna

Hans framtid i Liberalerna är det för tidigt att prata om, säger han. Hans fall utreds nu av partiets interna etikkommitté.

– Det är tufft och utsatt att vara politiker. Det visste jag redan innan jag gav mig in i detta. Men för att kunna vara i det tuffa och utsatta läge måste man ha stöd från sitt parti och ett ömsesidigt förtroende. Jag ska fundera på om Liberalerna verkligen är ett parti som erbjuder det som krävs för att vara politiker, säger Selimovic.

Han fortsätter:

– Jag är folkvald. 20 000 personer har kryssat in mig. Därför fortsätter jag i EU-parlamentet. Jag tänker inte vika mig för en smutskastningskampanj.

På frågan om han har anledning att vara självkritisk, om han sagt eller gjort någonting som gjort att hans anställda har kunnat känna sig trakasserade säger Selimovic nej.

– Jag är en dynamisk chef och kräver mycket av mina medarbetare. Jag har förståelse att människor ibland kan känna att jag kräver mycket. Men jag har inte mobbat någon.

Han har även fått kritik för sitt ledarskap tidigare under tiden som statssekreterare hos dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag.

Anita Engvoll, ordförande för ST-medlemmarna, inom regeringskansliet har tidigare till DN sagt ”personalen upplevde sig trakasserad och det blev sjukskrivningar och omplaceringar för att lösa problemen runt honom”.

– Men ingen har begärt ut de arbetsklimatmätningar som gjorts på regeringskansliet som visar på en annan bild. Vårt departement var alltid ett av de bättre i regeringskansliet säger Selimovic.

”Parodi på rättvisa”

Selimovic överklagade förgäves parlamentets beslut om prickning. Talman Martin Schulz fastslog på torsdagen reprimanden.

– Processen har varit Kafkaliknande. Mitt överklagande behandlades på bara tre och en halv arbetsdagar. Aldrig i livet att de hade kunnat översätta och sätta sig in i de över 100 sidor bevis jag lämnat in, säger Selimovic.

Han säger att han bifogade mailkorrespondens, timslånga inspelningar, ett expertutlåtande från en professor i rättsvetenskap, som enligt honom ”sågade processen och skrev att parlamentet bröt mot Europakonventionen”. Plus inlagor för hans egna advokater.

– Inget av detta tog man ställning till. Det enda man har tagit ställning till är om talmannen har ägnat sig åt maktmissbruk. I denna märkliga process överklagar man till talmannen som redan ”dömt” en och hans vice-talmän – och de vice talmännen var rörande överens om att talmannen inte begått något fel. Det är en parodi på rättvisa.

Öppnar för stämning

Han öppnar även för att stämma sina tidigare anställda. Det har varit en ”fasa att veta att de har ljugit hela tiden, utan att kunna göra någonting åt det”, som han säger.

– Jag ska i dag tala med mina advokater för att se hur man ska handskas med människor som vittnat falskt. Hade det varit en riktig rättegång hade de kunnat fällas för mened. Jag ser det inte bara som en attack mot mig, utan mot demokratin och de folkvalda, säger Jasenko Selimovic.

Liberalerna vill inte kommentera

Aftonbladet sökt partisekreteraren Maria Arnholm och de utpekade personerna.

Hon avböjer att medverka.

– Europaparlamentets prickning av Jasenko Selimovic är allvarlig. Beslutet har idag fastställts. Vi har därför lämnat ärendet till vår etikkommitté. Nu inväntar vi kommitténs rekommendation, säger presschef Elin Boberg.

Aftonbladet har även talat med en av de tidigare medarbetarna som inte vill kommentera med hänvisning till ”att alla påståenden redan har prövats av EU-parlamentet”.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jasenko Selimovic

EU-parlamentet

Liberalerna