Johan fick inte uppträda i kyrkan – för att han är homosexuell

Foto: Privat/TT
Johan fick inte uppträda i kyrkan.
NYHETER

Bara timmarna innan konserten i en pingstförsamling fick musikern Johan Mauritzson beskedet.

Han var inte välkommen att sjunga, eftersom en medlem som är homofob skulle närvara på gudstjänsten.

– Kort sagt så avbokades jag för att jag är homosexuell, säger han till SVT Småland.

Innan adventsgudstjänsten fick Johan Mauritzson i Oskarshamn ett samtal från kyrkans pastor. Han sa att de var tvungna att avboka Johans framträdande, på grund av att en person i publiken inte tolererar hbtq-personer.

– Han sa att det var av omsorg av mig. De var rädda att personen skulle ställa till en scen, säger Johan Mauritzson till Aftonbladet.

Johan tyckte inte att det fanns något praktiskt han kunde göra.

– Jag tror att jag är ganska luttrad. Det är så väldigt absurt besked så jag sa bara ”jaha”. Det förvånade pastorn. Men vad ska jag säga då: ”nej det går jag inte med på”?

I den mindre församlingen som bokat honom känner Johan medlemmarna. De har inget problem med hans läggning. Det var den större församlingen på huvudorten som fattade beslutet att Johan inte skulle få framträda.

– Det fanns en rädsla att den här personen skulle ställa till en scen, som sades vara skälet. Men då får man se till det stora hela. Den här personen får ju ses som en minoritet och kanske inte ska ha det inflytandet i en församling.

Vill åt förhållningssättet

Johan har tidigare varit i kontakt med andra kristna hbtq-personer. Men när han skrev om den här händelsen på Facebook hörde fler av sig, som han inte varit i kontakt med tidigare. En person berättade att han tidigare under året försökt ta sitt liv, på grund av att han inte kände sig accepterad i kyrkan.

– Hans läggning och det som sades vara den rätta tron inte gick ihop. Det är fortfarande en verklighet.

På grund av gensvaret ville Johan Mauritzson berätta om händelsen i olika medier.

– En teologi som driver unga människor att försöka ta sitt liv, det är inte rätt teologi. Det kan det omöjligt vara. Att jag inte fick sjunga är mindre viktigt. Det är förhållningssättet som finns bakom som jag vill åt, säger Johan Mauritzson.

”Tycker händelsen är olycklig”

SVT Småland har pratat med Daniel Alm som är föreståndare för Pingströrelsen i Sverige. Han beklagar det som inträffat men är försiktig i sitt uttalande. Han vill inte slå fast att församlingen gjorde fel när Johan inte fick sjunga.

– Jag tycker att den här händelsen är olycklig för alla inblandade, säger han till SVT.

Enligt honom är det accepterat att vara homosexuell inom pingströrelsen i dag.

– Men man får inte blanda ihop att vi har en äktenskapssyn som gör att vi viger man och kvinna. Vi viger inte samkönade. Det kan väl hända att det finns förvecklingar i kölvattnet kring det. Men grundläggande vill vi välkomna människor som tror på Jesus oavsett bakgrund, säger han till SVT,