Berlin dagen efter dådet – en stad i sorg

NYHETER

Berlin är en stad i sorg. På tisdagskvällen strömmade det till nya människor till den nedsläckta julmarknaden vid Breitscheidplatz för att försöka förstå det oerhörda.

Att den misstänkte 23-åringen just släppts på fri fot och att polisen vädjade efter allmänhetens hjälp var för mycket att ta in för de flesta.

– Just nu är det fullkomligt likgiltigt för mig, sa en besökare till Aftonbladet.

1 av 10 | Foto: Andreas Bardell
Polisen söker med hjälp av spårhund

På tisdagskvällen klockan 18 hölls en minnesstund inne i Gedächtnichskirche alldeles intill julmarknaden på Breitscheidplatz. Redan tidigt fylldes kyrkan av besökare. De som inte fick plats, och det var många, stod utanför på julmarknaden. Där sändes ljudet från gudstjänsten ut i högtalare och det ekade mellan de tomma stånden där hundratals människor samlats med tända ljus. Hela tiden anlände nya människor som var på väg hem från jobbet och passerade för att försöka förstå det osannolika med egna ögon. Gudstjänsten bevakades samtidigt av ett massivt säkerhetsuppbåd. Utöver de tungt beväpnade poliserna som patrullerade området satt också polisens särskilda insatsstyrka i minibussar på gatan utanför under hela gudstjänsten – med full mundering och med högsta beredskap.

Men att den misstänkte 23-åringen då försatts på fri fot, exakt samtidigt som Angela Merkel satt inne i kyrkan tillsammans med Berlins borgmästare Michael Müller, ryckte de flesta på platsen på axlarna åt. De hade fortfarande knappt börjat sörja och väldigt få uttryckte någon hat eller vrede.

– Just nu är det fullkomligt likgiltigt för mig, sa en man om att gärningsmannen skulle vara på fri fot.

Han var på platsen, tillsammans med sin fru och två små barn, där förbundskansler Angela Merkel bara timmar tidigare lagt ned blommor och läst hälsningarna från sörjande i Berlin.

Han stod intill de hundratals tända ljus som brann bland mängden av blommor och hälsningar från sörjande.

”Känner bara tomhet”

Hans känsla verkade delad av Berlinarna. På marknadsplatsen stod människor och grät öppet samtidigt som sång varvat med Angela Merkels tal inifrån kyrkan ekade ur högtalarna. Minnesstunden leddes av den evangeliske biskopen Markus Dröge, katolske biskopen Heiner Koch, två imamer, en rabbin och en företrädare för den grekisk-ortodoxa kyrkan. 

– Vi hör alla samman. Ingen är bättre än den andre. Vi får inte börja hata nu. Det är oftast en enskild gärningsman och enskilda händelser, sa Gabi, som stod utanför kyrkan vid sjutiden i går kväll med sin brorsdotter Charlyn, till Aftonbladet.

– Jag känner bara tomhet, sa Charlyn.

Foto: Andreas Bardell
Gabi och Charlyn stod tillsammans utanför kyrkan på tisdagskvällen.

Oroad inför valet 2017

Aftonbladet pratade med en man, Michael, som vid åttatiden på kvällen kom till platsen för att se och sörja. 

– Rent logiskt förstår jag att det är en gärningsman på fri fot, men just nu är jag här för att ta in det här, sa han och kämpade för att hålla tårarna borta.

– Jag är verkligen rädd för att landet kommer att förändra sig efter det här, sa han till Aftonbladet.

Han uttryckte oro för att partierna inte kommer kunna samtala om situationen och att högerpopulistiska AFD skulle utnyttja situationen inför valet i Tyskland om knappt tio månader.

Foto: AFTONBLADET
Michael, på plats för att se och sörja.

Polis gjorde tecken: Möjlig flyktväg

Samtidigt såg Aftonbladet hur polisen genomförde en spårsökning på platsen vid niotiden på kvällen. Då bildade ett tiotal beväpnade poliser en ring rund en hundförare och hans hund som verkade ha fått upp ett spår. Ingen tilläts komma i närheten och polisen på plats ville inte kommentera vad insatsen spelade för roll för den pågående utredningen. En civilklädd polis gjorde ett tecken med fingrarna åt Aftonbladets fotograf som antydde att det handlade om gärningsmannens möjliga flyktväg. 200 meter på platsen slutade sökningen och polisen stoppade någon typ av föremål i en brun papperspåse och försvann sedan på platsen.

Både lokal polis och federal polis är inkopplade i den jakt som ännu på tisdagkvällen var i full gång. Polisen gick ut med en vädjan till allmänheten om tips. Samtidigt uppmanade Berlins borgmästare sent i går kväll allmänheten att våga bege sig ut på gatorna.

– Det finns ingen anledning att stänga in sig, sa han.

Samtidigt manade han folk att hålla ögonen öppna och vara uppmärksamma.

Foto: Andreas Bardell
Polisen sökte med hjälp av en hund igenom området kring julmarknaden.
ARTIKELN HANDLAR OM