Blev hjärnskadad efter operation – nu döms ansvarig vårdpersonal till fängelse

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

2010 gjorde Christina Hedlund, 37, en bröstoperation i Polen. Ingreppet ledde till att hon fick en svår hjärnskada för livet.

I dag dömdes fyra ansvariga på den polska kliniken till fängelse.

– Jag anser att det är helt korrekt med fängelse, men jag tycker de skulle blivit av med sina legitimationer på livstid, säger Christinas mamma Ann-Katrin Berggren till Aftonbladet.

2010 gjorde Christina Hedlund, 37, en bröstoperation i Polen. Ingreppet ledde till att hon fick en svår hjärnskada för livet.

Operationen var den sista förberedelsen inför hennes bröllop. Aftonbladet har tidigare berättat om hur företaget Medica Travel fömedlade kontakten med ett sjukhus i Gdansk i Polen där hon fick en tid efter två veckor.

Under operationen gick något fel och Christina vaknade aldrig ur narkosen. Läkarna har konstaterat att hon drabbats av en hjärnskada.

Idag dömdes fyra personer från kliniken till fängelsestraff och skadestånd. De beläggs också yrkesförbud i mellan två och fyra år. Christinas mamma Ann-Katrin Berggren har ännu inte läst hela domen men säger till Aftonbladet att hon tycker att domstolen resonerat riktigt.

– Jag har hela tiden haft en förhoppning om att de skulle dömas. Jag anser att det är helt korrekt att de nu blivit dömda till fängelse, säger hon.

Ann-Katrin Berggren tycker emellertid att yrkesavstängningen är för lindrig.

– Jag tycker de skulle blivit av med sina legitimationer på livstid.

Förfalskade journal

Flera allvarliga missförhållanden uppdagades i samband med hanteringen av fallet. Fyra sjuksköterskor slog larm till sjukhuschefen när de upptäckte att uppgifter hade ändrats i Christinas journal.

Men chefen valde att mörka deras larm och gömma undan brevet.

Bland annat hade uppgiften om att Christina drabbades av andningssvårigheter tagits bort. I den senare versionen stod det även att hon vaknade upp efter ingreppet och kunde orientera sig.

I den första journalen fanns inga uppgifter om att hon vaknat upp. Det var efter att en tv-reporter konfronterat sjukhuschefen som förfalskningen av journalen uppdagades.

Fängelsestraff för fyra personer

Chefen fick sluta med omedelbar verkan efter att förfalskningen blivit känd. Sedan operationen 2010 har det bedrivits en rättsprocess som till slut ledde till en huvudförhandling. Fem personer åtalades, två läkare, två sjuksköterskor och klinikdirektören.

I dag kom domen i en domstol i Gdansk. Anestesiläkaren dömdes till 1,5 års fängelse och fyra års yrkesförbud. En av sjuksköterskorna dömdes till 22 månaders fängelse och den andra till 18 månaders fängelse. Bägge två belades med yrkesförbud under fyra år. Klinikchefen dömdes till 10 månaders fängelse och två års yrkesförbud.

Kirurgen som utförde operationen frikändes då domstolen slog fast att komplikationerna inte inträffade förrän efter ingreppet.

Christinas mamma Ann-Katrin Berggren säger att hon och hennes juridiska ombud ännu inte bestämt om de ska överklaga domen.

– Vi har inte diskuterat det men nu finns det ju ett underlag i alla fall, säger hon.

Samtliga fem åtalade personer vid den polska kliniken ska också betala 20 000 polska zloty vardera i skadestånd, det motsvarar drygt 40 000 svenska kronor.

Christina Hedlund, som efter operationen hamnade i ett vegetativt tillstånd, gör nu små framsteg hela tiden, berättar hennes mamma.

– Hon kämpar själv för att komma tillbaka till livet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN