Ex-proffset Mathias Svensson: ”Vi skulle fira nyår på nattklubben”

NYHETER

UD uppskattar att tusentals svenskar befinner sig i Istanbul där 39 personer dödats i ett misstänkt terrordåd.

Josefine Sevgen säger till GP att hon gick förbi nattklubben bara en halvtimme före attacken.

Det tidigare fotbollsproffset Mathias Svensson planerade att fira nyår på Reina – men ändrade sig under kvällen.

1 av 2 | Foto: IHLAS NEWS AGENCY / AFP IHLAS NEWS AGENCY

Drygt en timme efter tolvslaget på nyårsnatten stormade en beväpnad man in på nattklubben Reina i Istanbul och öppnade eld mot gäster.

Minst 39 personer har dött och 69 skadats. Bland de döda finns ett stort antal utländska medborgare, uppger statliga nyhetsbyrån Anadolu. Svenska utrikesdepartementet har i nuläget inga uppgifter om drabbade svenskar.

UD uppskattar att tusentals svenska medborgare befinner sig i staden. En av dem är det tidigare fotbollsproffset Mathias Svensson, 42, från Borås, som bland annat spelat i de engelska klubbarna Charlton och Norwich.

”Skulle ätit middag på klubben”

”Hemskt med en attack så nära inpå oss, vi bor 15 minuter bort och hade inte hört något om det förrän vi läste på nyheterna och sociala medier”, skriver Svensson på Facebook.

Hans sällskap planerade dock att tillbringa nyårsnatten på nattklubben där attacken inträffade.

”Vi är i Istanbul och skulle gå till Reina (attack inatt där 39 mördades och 50 tal skadade) och ätit middag och fira in det nya året men ändrade oss under kvällen”, skriver Mathias Svensson.

”Skum känsla innan det hände”

Josefine Sevgen, 30, från Göteborg bor i Istanbul och säger till Göteborgs-Posten att hon gick förbi nattklubben Reina omkring en halvtimme före attacken.

– Stämningen var väldigt spänd, det var en skum känsla innan det hände.

– Det stod poliser och polistankrar överallt. De stannade folk på gatan och gick igenom väskor och påsar. De gick även igenom mina påsar och kattburen. Jag småsprang till bilen och kände att jag ville därifrån så fort som möjligt, säger Josefine Sevgen.