Storbrand i Husby – en person till sjukhus

Två våningar helt utbrända

NYHETER

Två våningar i ett stort lägenhetshus i Husby har blivit helt förstörda i en kraftig brand. 50 brandmän har kämpat mot lågorna. Boende fick evakueras till en närliggande skola.

– Det var omkring tio meter höga lågor, säger vittnet till Aftonbladet.

Det har skjutits fyrverkerier i området hela kvällen och det är, enligt räddningstjänsten, en av teorierna om hur branden startade.

Klockan 19.28 larmades räddningstjänsten och polisen till Oslogatan i Husby i Stockholm.

Larmet gällde en balkongbrand på fjärde våningen. Inledningsvis hade räddningstjänsten inte kontroll över branden. Vid klockan 23-tiden meddelade man att man tagit beslut att låta de två översta våningsplanen brinna ut helt.

– Vi inriktar oss på det nu. Rökdykare är också inne för att förhindra ytterligare spridning nedåt i fastigheten, säger Hans Eriksson på Storstockholms räddningscentral.

Vid klockan 03 meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll. Under brandförloppet flög flera föremål ner från huset och polisen fick upprätta stora avspärrningar. Avspärrningarna kommer att kvarstå under lördagsmorgonen.

Under söndagskvällen har Aftonbladet fått in flera uppgifter om att branden skulle ha orsakats av fyrverkeripjäser. Brandorsaken är dock inte fastställd.

– Det har skjutits fyrverkerier hela kvällen, men i nuläget är det väldigt oklart vad som ligger bakom. En teori kanske är det, men det kan lika gärna vara någonting helt annat, säger Hans Eriksson och fortsätter:

– Men det är upp till polisen att utreda detta senare.

Personal från fem brandstationer

Personal från fem brandstationer, totalt 50 personer, har under kvällen och natten arbetat på platsen och avlöst varandra.

Enligt en person i området spred sig branden från balkongen mycket fort.

– Det var omkring tio meter höga lågor, säger vittnet till Aftonbladet.

Boende på femte våningen fick fly ut i det rökfyllda trapphuset med fara för sina liv. Vid 20.30-tiden rasade ett långt balkongräcke ner från huset. Aftonbladets team rapporterade om att räcket hängde ned längs med fasaden och ljudet av fönsterrutor som spricker.

– Det har samlats många människor här men de som bor i huset har evakuerats på annat håll, säger Aftonbladets reporter Staffan Dickson.

26 personer begav sig till den närliggande Husbygårdsskolan som fungerade som uppsamlingsplats.

En person till sjukhus

Polisen har varit på plats under hela kvällen och även inpå lördagsmorgonen för att bistå räddningstjänsten och hjälpa till med evakueringen.

– Vi har spärrat av och dirigerar om trafiken, säger Eva Nilsson på polisen i region Stockholm.

Polisen har inlett förundersökning om mordbrand för att kunna vidta vissa utredningsåtgärder.

En person har fått föras till sjukhus med ambulans, enligt SOS Alarm. Ytterligare sex personer fick vård på platsen för lättare rökskador, uppger polisen på sin hemsida.

Flera boende i huset tog sig ut själva på gatan.

– Hela fastigheten är utrymd och vi har ingen information om att någon skulle vara kvar inne i huset, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.


Vet du mer? Kontakta Aftonbladet!

ARTIKELN HANDLAR OM

SOS Alarm

Husby

Olycka