Triss i förkylda drottningar i jul

Foto: Stefan Mattsson
Drottning Silvia fördes till sjukhus dagen före julafton efter att ha varit förkyld en tid och drabbats av yrsel, enligt hovet.
NYHETER

Drottning Silvia har tillbringat julhelgen på sjukhus efter att ha drabbats av yrsel i samband med en tids förkylning.

Drottning Sonja är förkyld och kunde inte gå på traditionsenliga gudstjänsten på juldagen.

Och samma sak gör drottning Elizabeth – som också är förkyld och stannade hemma i stället för att gå på gudstjänst.

Tre europeiska drottningar är sjuka och hindras från att fira jul som vanligt.

Den norska drottningen Sonja, 79, ställde in sitt deltagande i traditionsenliga julgudstjänsten i Holmenkollen kapell i Oslo. Hon har blivit förkyld och behövde stanna hemma, skriver VG.

Elizabeth drabbad av ”kraftig förkylning”

– Hon är hemma eftersom hon har en förkylning, säger Marianne Hagen, kommunikationschef på Kungliga slottet, till tidningen och kommenterade inte drottningens skick ytterligare.

Tidigare i veckan blev det känt att både drottning Elizabeth, 90, och prins Philip, 95, drabbats av förkylning. Det gjorde att det brittiska kungaparet fick resa senare än planerat till julfirandet i Norfolk i östra England.

Drottningen har ännu inte frisknat till och kunde inte vara med på gudstjänsten i Sandringham på juldagens morgon, skriver AP. Det är mycket ovanligt att drottningen inte deltar i den traditionsenliga gudstjänsten. Den brukar följas av folket som samlas utanför kyrkan för att se när monarken anländer.
– Drottningen fortsätter att återhämta sig från en kraftig förkylning och kommer att stanna inomhus, säger en talesperson för kungahuset.

Silvia till sjukhus efter förkylning och yrsel

Förkylningstiderna bland kungligheter har som bekant även drabbat drottning Silvia, 73. Hon fördes till sjukhus kvällen innan julafton. Efter att ha varit förkyld en tid och drabbats av yrsel fördes hon till sjukhus sent kvällen före julafton, enligt hovet.

Drottningen stannade två nätter på sjukhus och var tillbaka på Drottningholms slott på söndagen.