Klimatet i fokus när kungen jultalade

1 av 3
NYHETER

Två nya barnbarn, 40-årsjubileum i äktenskapet och en ålder av 70 år uppnådd. 2016 var ett händelserikt år för kungen, något som han tog upp i sitt årliga jultal. Förutom om privata angelägenheter talade kungen också om klimatförändringar och terrorhot.

Klockan 12.40 på juldagen tog Carl XVI Gustaf till orda i Sveriges Radio. Han höll då sitt traditionsenliga jultal, något han gjort varje jul sedan 1972, då han fortfarande var kronprins. Talet hölls framför brasan i Prins Bertils våning på Stockholms slott och detta år valde Kungen att betona vikten av klimatförändringarna, något han själv är engagerad i. Bland annat sade han att klimatavtalet i Paris var en viktig överenskommelse.

– För att vända utvecklingen måste vi samarbeta. Att värna miljön är inte bara en fråga om etik utan om överlevnad, sade kungen i sitt tal, som spelades in i slutet av december.

”Vart är världen på väg”

Kungen talade också om terrordåd. Han betonade att många, inklusive han själv, upplever samtiden som osäker.

– Vi lever i oroliga tider. Vart är världen egentligen på väg? Det är en fråga som jag har ställt mig många gånger det senaste året. Och jag tror inte att jag är ensam om det, sade han.

Tackade folket

Mot slutet av det drygt tio minuter långa talet tog kungen upp vad som skett inom den egna expanderande familjen. Han nämnde födslarna av prins Oscar och prins Alexander, som båda föddes den första halvan av 2016. Vidare talade han om sitt och drottning Silvias firande av den fyrtionde bröllopsdagen i somras, och om det uppvaktande han möttes av på sin egen 70-årsdag.

– Jag vill tacka för den värme och omsorg som vi möter. Det betyder mycket för mig och min familj, sade kungen.

Talet kan du läsa i sin helhet här och det sändes också i SVT 1 på juldagskvällen.

ARTIKELN HANDLAR OM