Utpekad man har släppts efter förhör

NYHETER

Turkiska medier har felaktigt pekat ut en 28-åring från Kirgizistan som den misstänkte skytten i nyårsmassakern i Istanbul.

Polisen förnekar att han är den misstänkte och mannen själv säger att han greps eftersom han liknar den misstänkte.

– Jag släpptes efter en timmes förhör, säger han enligt Hürriyet.

1 av 6
Misstänkte mannens pass.

Klockan 01.30 på nyårsnatten öppnade en beväpnad gärningsman eld inne på exklusiva nattklubben Reina i Istanbul. I sju minuter sköt han urskillningslöst omkring sig och dödade minst 39 personer.

Under tisdagen pekade turkiska medier felaktigt ut 28-årige Iache Masjrapov från Kirgizistan som den misstänkte gärningsmannen.

Masjrapov förnekar all inblandning i dådet och säger att han inte ens befann sig i Istanbul under nyårsnatten. Något som styrks av stämplar i hans pass, skriver Moscow Times och hänvisar till kirgiziska sajten Turmush.

Masjrapov säger att han greps eftersom han liknar den misstänkte terroristen. Efter ett timslångt förhör släpptes han, säger han enligt Hürriyet.

Turkisk polis gick även under tisdagen ut och förnekade att Masjrapov är den misstänkte.

Två gripna på Istanbuls flygplats

På tisdagen har ytterligare två personer gripits misstänkta för inblandning i attacken, rapporterar AP. Personerna, som inte kommer från Turkiet, greps på Istanbuls internationella flygplats Atatürk.

Polisen ska ha kontrollerat personernas mobiltelefoner och bagage innan de fördes vidare till polisstationen, skriver AP.

Tidigare har 14 personer gripits misstänkta för inblandning i nattklubbsskjutningen, enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Filmade sig själv

Terrorgruppen IS hävdar att de ligger bakom attacken. I ett uttalande som cirkulerar på sociala medier säger IS att ”kalifatets soldater” utfört dådet.

Experter som undersökt hur gärningsmannen rört sig inne i nattklubben har sagt att han verkar vara ”professionellt tränad i att använda vapen”, bland annat eftersom han höll vapnet i höfthöjd och siktade mot offrens överkroppar.

Tidigt på tisdagsmorgonen släpptes en film på den misstänkte terroristen. Det rör sig om en video där gärningsmannen filmat sig själv på Taksimtorget i Istanbul. Det är dock oklart om den spelades in före eller efter massakern.