Region Skåne

Läkarna missade frakturer – nu måste Bujar stelopereras

Av: 

Max Sommerstein

NYHETER

Efter mc-olyckan fick han beskedet om en fraktur i tån.

Fyra månader senare, och efter kontakt med lika många läkare, har Bujar nu fått beskedet att han måste stelopereras.

– Ingen har brytt sig om att titta noga, säger han.

– Först i går blev jag tagen på allvar.

Så säger Bujar Avdulahi, 35 år, som under hösten tampats med sin trasiga fot – och med vården i Skåne.

Det började den 16 augusti när han var med om en mc-olycka och fördes till Centralsjukhuset i Kristianstad med skadad vänsterfot. Då upptäckte man en fraktur i tån, något man oftast låter läka av sig själv, och Bujar fick en strumpa för att minska svullnaden.

– Därför fick jag inget gips eller så. De sa att det kan göra ont, men det får man acceptera. Men jag tyckte att det kändes konstigt i foten, säger han.

Upptäckte flera frakturer

Efter att under lång tid klagat över smärtorna i foten, fick till slut Bujar träffa en ny läkare i Kristianstad som direkt kunde konstatera ännu en fraktur och bestämde sig för att röntga foten på nytt.

– Då ser han att de har missat fyra frakturer. Nu måste man operera på grund av den missen och att det tagit så lång tid, säger han.

Bara en dag efter beskedet om operationen fick Bujar veta att den ändå inte skulle bli av. Då bestämde han sig för att vända sig till Skånes universitetssjukhus (Sus) i Lund istället i hopp om bättre vård. Då kom nästa bakslag.

– När jag kom dit sa de att jag bara hade en spricka i foten, inte flera.

Bujar säger att han fick beskedet att det skulle läka av sig själv inom en månad.

– Jag blev jätteglad, men det fortsatte att kännas konstigt och gjorde väldigt ont. När jag ringde fyra dagar senare och fick honom att titta på röntgenbilden igen sa han att han missat flera sprickor. Första och tredje läkaren missade helt.

”Jag blir så arg”

Bujar fick till slut tid hos läkare på Sus i Malmö den 8 december – nästan fyra månader efter olyckan.

– Han konstaterade att jag hade en allvarlig skada, som missats från början, och att jag måste steloperera foten, säger Bujar.

När blir det?

– Om tre månader. Jag måste först belasta foten under den tiden eftersom den har stelnat helt under hösten.

Fick du någon förklaring till hur det här kunde hända?

– Läkaren jag träffade i går tror att man tidigare bara såg frakturen i tån, som syns tydligare, och helt missat sprickorna i fotens mitt.

Under hela hösten har Bujar haft värk och säger att han också mått psykiskt dåligt med alla vändor och olika besked från vårdens håll.

– Först i går blev jag tagen på allvar. Ingen har brytt sig om att titta noga, jag blir så arg när jag tänker på det.

Region Skåne: ”Kontakta chefläkaren”

Region Skåne kan i nuläget inte svara på exakt vad som gått fel, men rekommenderar Bujar att kontakta chefläkaren för verksamheten som bistår honom just nu för att se om man kan utreda närmare, antingen med en händelseanalys eller en internutredning:

”Nästa steg är sedan att värdera om händelsen också skall granskas av IVO genom en anmälan i enlighet med Lex Maria-förordningen. Oavsett skall patienten också rekommenderas att kontakta patientnämnden och sin behandlande läkare för att få preliminära svar på sina frågor, under det att utredning pågår, samt om och hur patienten skall anmäla händelsen till Löf och hur man i så fall skall gå tillväga”, skriver Mats Molt, regional chefläkare Region Skåne i ett mejl.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Region Skåne

SUS, Skånes universitetssjukhus