MP klättrar i senaste opinionsundersökningen

TT

Publicerad 2021-08-24

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Arkivbild.

Miljöpartiets väljarstöd har klättrat två procentenheter och ligger på 5 procent, enligt DN/Ipsos augustimätning. Det är den högsta noteringen partiet fått i år.

– Sommarens översvämningar och skogsbränder har troligen mobiliserat väljare som känner oro för klimatet, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Men miljöpartister kan inte pusta ut än. Mycket tyder för att partiet, som i junimätningen låg på 3 procent, återigen hamnar i farozonen under riksdagsvalet nästa år. Förra gången valurnorna kallade låg partiet farligt nära fyraprocentsspärren. Och det finns anledning att tro att medvinden snart avtar igen.

– Min tolkning är att uppgången mest beror på externa faktorer och inte så mycket på vad partiet har gjort. Det betyder att nivån inte nödvändigtvis håller i sig, säger Källebring till tidningen.

Förutom Miljöpartiets klättring visar augustimätningen att Vänsterpartiet gått ned från 12 till 11 procent jämfört med juni, då V efter striden om hyresreformerna nådde sin högsta notering på nästan 20 år.

Socialdemokraterna ligger stadigt på 25 procent (undersökningen var nästan färdigställd när Stefan Löfven meddelade sin avgång i förra veckan) och Centerpartiet backar med 2 procentenheter till 8 procent.

För Liberalerna, som ligger kvar på cirka 3 procent, fortsätter krisen. Kristdemokraterna landade på 4 procent medan Moderaterna och Sverigedemokraterna har 21 respektive 20 procent av väljarstödet vardera.