Känslosam demonstration på Sergels torg: ”Vill visa stöd”

Tårar, ilska, saknad, rädsla och kramar – och förstås slagordet: ”Slava Ukraini”, leve Ukraina.

Det var många känslor på Sergels torg under lördagens manifestation mot Rysslands krig mot Ukraina.

– Många lider och dör – varje dag, det är skrämmande, säger ryske Sergey Prokhorov, insvept i en ukrainsk flagga.

Runt om i välden visade människor sitt stöd för Ukraina och det ukrainska folket. Bland annat i USA, Storbrittanien, Australien och Tyskland hölls det, och kommer att hållas, manifestationer. Även på flera ställen i Sverige. Närmare 500 personer hade anmält sitt intresse för manifestationen på Sergels torg under lördagen.

En av många talare under manifestationen.
En av många talare under manifestationen.

Olena Berkovska står på plattan med en vän. Hon har den Ukrainska flaggan målad i ansiktet och i handen håller hon ett plakat: ”Stoppa kriget”, står det.

– Jag är här för att visa mitt stöd och känna styrkan som finns här. För det handlar inte bara om folket i Ukraina. Det handlar om alla av oss och att vi står starka tillsammans.

– Hur viktig är en sådan här manifestation?

– Jag vet att den är viktig för folket i Ukraina. Det gör att de får veta att de har stöd. Det får dem att fortsätta att vara uthålliga och trotsiga. Varje dag är svår och nu har det gått en månad.

Olena Berkovska har Ukrainska flaggan målad på kinden.
Olena Berkovska har Ukrainska flaggan målad på kinden.

Ukrainska flaggan på kinderna

Olena Berkovska bor i Sverige, men hennes familj är kvar i Ukraina. Hennes föräldrar var kvar i Kiev under de första tio dagarna av kriget. De gömde sig i en källare för att ta skydd. De har flytt huvudstaden men är fortfarande kvar i Ukraina. Flera av Olenas familjemedlemmar är kvar i Kiev. De tar skydd när bombattackerna börjar.

–Det är hjärtekrossande, smärtsamt. Vi lärde oss mycket om andra världskriget när vi växte upp och vi trodde att det var en historielektion. Och att det inte skulle hända igen – men nu upprepar historien sig själv. Och jag kan inte vänta på att det ska ta slut.

En av många som var på plats på Sergels torg för att visa sitt stöd.
En av många som var på plats på Sergels torg för att visa sitt stöd.

”En katastrof för mänskliga rättigheter”

Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty Sverige, är en av talarna.

– Det är en månad sedan Ryssland invaderade Ukraina. En månad av urskiljningslösa attacker mot civila. En månad av förstörelse av skolor sjukhus bostadshus. En månad av människor på flykt. Det är också en månad med ofattbart mod och motstånd. Men det är också en katastrof för mänskliga rättigheter.

Sergey Prokhorov är ryss.  Han står på plattan med en Ukrainas flagga runt sina axlar.
Sergey Prokhorov är ryss. Han står på plattan med en Ukrainas flagga runt sina axlar.

Sergey Prokhorov är ryss. Han står på plattan med en Ukrainaflagga runt sina axlar. Sergey är mot Putin och flyttade från landet för längesedan.

– Jag försöker prata med mina föräldrar, men de är påverkade av propagandan i Ryssland.

Sergeys fru är från Ukraina och hennes familj är fortfarande kvar i Ukraina. Han har också vänner som är kvar i landet.

– Jag har vänner som bor i Kiev. De är skräckslagna. Men de försöker hjälpa till med det de kan.

Demonstration på Sergels torg.
Demonstration på Sergels torg.

Är på plats för familjens skull

Alyona Kashyna är med i Nordic Ukraine Forum som arrangerar demonstrationen.

– Det är viktigt att visa att världen står enad och stöttar Ukraina. Det är väldigt tufft och smärtsamt att höra berättelserna från krigets offer i nyhetssändningarna.

Alexandra och Johan Rudyk Kinnander demonstrerar.
Alexandra och Johan Rudyk Kinnander demonstrerar.

Alexandra Rudyk Kinnander är från Ukraina. Hon flyttade till Sverige när hon läste på universitet. Hon är här med sin man. De står och kramar om varandra i väntan på talen.

–Ska vi låta en diktator hota med kärnvapen och bestämma vad som är ett land eller inte. Eller ska vi stå upp för våra värderingar? Det gäller ju allas vår framtid, säger Johan Rudyk Kinnander.

– Vi är här för våra släktingar och vänners skull. De är där och kämpar och vissa av dem är på flykt. Vi vill visa vårt stöd, säger Alexandra Rudyk Kinnander.

Publisert:

LÄS VIDARE