Elles chefredaktör: ”Var vårt beslut och ingen annans”

Publicerad 2022-05-02

Ebba Busch portades från Elle-galan efter sina uttalanden om påskupploppen.

Det har spekulerats i att det var galans konferencier Kakan Hermansson som krävt det.

– Jag vill först och främst understryka att det var Elles beslut och ingen annans, säger tidningens chefredaktör.

Ebba Busch framför ryska ambassaden.
Ebba Busch framför ryska ambassaden.

Kristdemokraternas partiledare var först bjuden på fredagens Elle-gala. Men efter hennes uppmärksammade uttalanden om upploppen under påskhelgen var hon inte längre välkommen.

– Jag hade gärna varit med på svenska Elle-galan. Nu blev det inte så, det får stå för Elle, säger Ebba Busch till Tv4.

– Det är klart att det aldrig är roligt när människor agerar på det här sättet. Men för mig är det viktiga att just kunna vara med och hylla svensk modeindustri, och framför allt ger jag ett löfte om att lyfta en sådan viktigt sak som kriget i Ukraina, säger partiledaren.

”Elles beslut och ingen annans”

Anitha Clemence som skulle gå på galan med KD-ledaren sa till Aftonbladet att beslutet kom efter att galans konferencier Kakan Hermansson hotat att hoppa av om Ebba Busch skulle få komma.

De uppgifterna tillbakavisas nu av Elles chefredaktör Cia Jansson.

– Jag vill först och främst understryka att det var Elles beslut och ingen annans. Elles värderingar står för mångfald och mot våld och beslutet fattades efter det hårt kritiserade uttalandet från partiledaren förra helgen. Det var ingen konferencier som fattade beslutet eller påverkade beslutet, det är en medieanka, säger Cia Jansson till Dagens Media.

Uppgiften att det var Kakan Hermansson som velat porta Busch tillbakavisas av chefredaktören.
Uppgiften att det var Kakan Hermansson som velat porta Busch tillbakavisas av chefredaktören.

”Inte i linje med Elles värderingar”

Chefredaktör Cia Jansson menar att galan inte brukar uttala sig om vilka som bjudna och vilka som väljer att komma. Men efter att Kristdemokraterna själva kommenterade saken kände Elle att de behöver förklara beslutet.

– Vi står bakom yttrandefriheten men beslutet fattades utifrån att det kritiserade uttalandet inte ligger i linje med de värderingar som Elle och galan står för – mångfald, inkludering och mot våld, säger hon till tidningen.

Beslutet har både hyllats och kritiserats av en mängd olika debattörer. Kristdemokrater kritiserade bland annat att Kakan Hermansson, som också gjort kontroversiella uttalanden om polisen, getts inflytande över beslutet och att hon fick snarare än Ebba Busch.

– Elle-galan är festernas fest så det är inte konstigt att olika personer reagerar olika på beslutet och att en del vädrar sina åsikter för eller emot i sociala medier, skriver Cia Jansson i mejlet.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln