Stort okänt fartygsvrak hittat utanför Umeå

Av:  TT

Ett stort och hittills okänt fartygsvrak har hittats på havsbotten utanför Umeå.

– Vi vet inte vad det här kan handla om, säger Carl-Johan Linde, presschef på Sjöfartsverket, till TT.

Fartyget är ungefär 74 meter långt och cirka nio meter som högst. Det ligger på ungefär 35 meters djup, uppger Carl-Johan Linde.

– Vi har ännu inte fått några indikationer på när det kan ha förlist och varför, eller i vilket sammanhang. Än så länge är det här nytt för oss också, säger han.

P4 Västerbotten var först med att rapportera om händelsen.

Vraket är ungefär 74 meter långt och ligger på cirka 35 meters djup.
Vraket är ungefär 74 meter långt och ligger på cirka 35 meters djup.
Vraket hittades söder om Holmön utanför Umeå för en och en halv vecka sedan.
Vraket hittades söder om Holmön utanför Umeå för en och en halv vecka sedan.

Inte identifierat

Vraket hittades en bra bit ute på öppet hav – söder om Holmön cirka två timmar ut från Holmsund. Vraket lokaliserades i samband med att Sjöfartsverket genomförde sjömätningar i området för en och en halv vecka sedan.

– Det inträffar att vi hittar olika vrak men allt som oftast är de kända sedan tidigare. Just det här vraket har vi inte lyckats identifiera efter sökningar i vrak- och förlisningsregister, säger Linde.

Det hittills okända vraket är som högst nio meter högt.
Det hittills okända vraket är som högst nio meter högt.

Stålfartyg från 1900-talet

Ekolodsbilder i 3D visar att det handlar om ett gammalt stålfartyg som har förlist någon gång under första delen av 1900-talet, enligt David Sten, kapten på Sjöfartsverkets sjömätningsfartyg Jacob Hägg.

– Min gissning är att det är ett lastfartyg som var på väg till Holmön i början av 1900-talet. Det ser ut som att det kommer från havet, och har stäven in mot farleden i riktning mot Umeå, säger Sten till TT.

TT: Hur ovanligt är det att ni hittar ett okänt vrak?

– Det finns jättemånga vrak här, men nästan alla är hittade sedan tidigare. Det är väldigt sällan vi hittar helt okända vrak, vilket gör att det här blir extra spännande.

Fartygets storlek stämmer inte överens med de förlisningsuppgifter som finns, enligt Sten.

– Vi kommer inte att göra några fler undersökningar eftersom det inte ingår i våra uppgifter. Men jag hoppas att någon kan komma med tips så att vi får reda på vad det här är för fartyg, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN