Åklagare inleder förundersökning mot Hanif Bali

Åklagare inleder en förundersökning mot Hanif Bali.

Flickan som anklagat riksdagsledamoten för olämpligt sexuellt beteende ska ha polisanmält under torsdagen.

–Jag har beslutat att inleda förundersökning gällande en av anmälningarna för brottet utnyttjande av barn för sexuell posering, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Särskilda åklagarkammaren meddelar att chefsåklagare Maria Sterup inleder en förundersökning mot Hanif Bali.

– Det har inkommit flera polisanmälningar mot riksdagsmannen och jag har beslutat att inleda förundersökning gällande en av anmälningarna för brottet utnyttjande av barn för sexuell posering. Då förundersökningen fortfarande är i ett tidigt inledningsskede kan inte mer information lämnas just nu. Jag kan inte kommentera närmare vilka anmälningar som gjorts eller gå in på några detaljer om misstankarna, säger Maria Sterup i pressmeddelandet.

Moderaterna pausar utredning

Under torsdagen fick polisen in en anmälan mot Hanif Bali från en anonym person. Polisen rubricerade det som en anmälan om försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.

Moderaterna meddelade också i går att de pausade sin interna utredning, och uppmanade istället flickan och dennes vårdnadshavare att polisanmäla. Något som flickan alltså ska ha gjort under torsdagen.

Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali.
Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali.

Hanif Bali har tidigare tillbakavisat uppgifterna och sagt att det rör sig om en planeras komplott mot honom.

”Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Ska ha börjat med läxhjälp

Enligt anklagelserna ska Hanif Bali upprepade gånger ha haft kontakt med flickan. Kontakten med flickan började med läxhjälp när hon var 15 år, enligt uppgifter som Aftonbladet tidigare avslöjat. Det ska enligt en källa senare ha utvecklats till någon form av sexuell förbindelse, på Hanif Balis initiativ.

Särskilda åklagarkammaren skiljer sig från de allmänna åklagarkamrarna då det är den enda som handlägger och utreder brottsmisstankar mot poliser, åklagare, domare, riksdagspolitiker och andra särskilda befattningshavare. Alla typer av misstänkta brott utreds, oavsett om det gäller något som hänt i tjänsten eller på fritiden.

 

Publisert:

LÄS VIDARE