Pojken Tim ska utvisas ensam till Nigeria

Snart treårige Tim har levt i princip hela sitt liv i sitt familjehem utanför Brösarp.

Nu ska han utvisas till Nigeria där hans biologiska mamma bor.

Men hon anses inte kunna ta hand om honom.

– Hur kan ett barnhem på andra sidan jorden vara tryggare än den vardag han har här i dag? säger familjehemsmamman Sandra Persson.

När Tim var knappt två veckor gammal tog socialnämnden beslut om att han inte kunde tas om han av sin mamma. Hon ansågs olämplig och utgjorde en fara för pojken, berättar Tims familjehemsmamma Sandra Persson.

När Tim var fyra månader gammal flyttade han till familjen Persson utanför Brösarp. Sedan dess har han levt med mamma Sandra, pappa Victor och två syskon i en vardag med släkt, kompisar och förskola.

Hemma på gården leker han gärna och bygger kojor med sina bröder i trädgården.

– Och han älskar verkligen Babblarna. Det brukar ju gå i perioder för barn. Men han håller verkligen hårt i Babblarna. Och han gillar matlagning och leker ofta och gärna med sin lilla servis, säger Sandra Persson.

Snart ska Tim fylla tre år. Familjen ska äntligen få ha ett riktigt födelsedagsfirande nu när pandemirestriktionerna lättat.

– Vi ska samla släkt och vänner för en brunch. Tim ser verkligen fram emot sin födelsedag, säger Sandra.

Tim med familjehemsmamman Sandra, som tidigare berättat om honom i Dagens Nyheter.
Tim med familjehemsmamman Sandra, som tidigare berättat om honom i Dagens Nyheter.

Nu ska den vardagen upphöra. Tim ska utvisas till Nigeria där hans biologiska mamma i dag bor efter utvisning från Sverige, vilket DN var först med att berätta. Hon anses dock fortfarande inte lämplig som vårdnadshavare.

– Han är född och uppväxt i Sverige. Det är här han har sitt liv och sin trygga punkt. Han har aldrig varit i Nigeria och har ingen koppling till sin biologiska släkt där. Det här är en så himla sjuk situation. Min hjärna går på högvarv för att vi ska kunna stoppa det här, säger Sandra Persson.

Ärendet har överklagats flera gånger och tagits upp i migrationsdomstolarnas flera instanser. För drygt en vecka sedan fick familjen Persson ytterligare ett avslag och ett definitivt beslut. I januari ska Tim lämna Sverige och ta farväl av sin familj.

– Han ska återvända till ett land han aldrig varit i och som han inte har någon anknytning till. Vi har inte fått veta vad som händer när han kommer dit. Antingen blir han placerad hos släktingar om det bedöms lämpligt, annars lämnas han över till lokala myndigheter och barnhem. Hur kan ett barnhem på andra sidan jorden vara tryggare än den vardag han har här i dag? säger Sandra Persson.

LVU inte automatisk grund för uppehållstillstånd

Aftonbladet har tagit del av handlingar som visar att Tim ska utvisas.

Migrationsverket kommenterar inte det enskilda fallet, men det finns två rättsliga dimensioner i ärenden som detta, skriver Migrationsverkets tillförordnade presschef, Guna Graufelds, i ett mejl till Aftonbladet.

”Den ena rör barnets situation och barnets bästa som framgår av barnkonventionen och svensk lag, den andra handlar om den reglerade invandringen och vilka krav som ställs för ett uppehållstillstånd. Det är alltså en lagstiftningsfråga och det aktuella fallet har prövats av domstolarna”, skriver hon.

Sandra och resten av familjen gör allt de kan för att stoppa utvisningen av Tim.
Sandra och resten av familjen gör allt de kan för att stoppa utvisningen av Tim.

Tim omhändertogs enligt LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Guna Graufelds skriver att LVU inte per automatik är en grund för att bevilja uppehållstillstånd.

”Det regelverk Migrationsverket har att tillämpa är utlänningslagen och den avgör vilka som beviljas uppehållstillstånd. När Migrationsverket prövar ett ärende ska barnets bästa väga tungt men är inte ensamt utslagsgivande när olika intressen vägs mot varandra. Det blir att olika delar av lagstiftningen vägs mot varandra, d.v.s. barnkonventionen och utlänningslagstiftningen”, skriver hon.

”Man kan inte bara kasta ut ett barn”

Familjen fortsätter göra allt den kan för att utvisningen ska stoppas.

– Vi arbetar nu med ett skriva ett verkställighetshinder tillsammans med socialtjänsten och ett juridiskt ombud. Vi ska trycka på de nya aspekter som finns i nuläget. Hans asylansökan gjordes när han var pytteliten, mycket har hänt sedan dess och han har skapat relationer, säger Sandra Persson.

Organisationen Brinn för barnen är engagerade i Tims ärende och familjen har startat en namninsamling som ska lämnas in till Migrationsverket. På söndagskvällen hade nästan 80 000 personer skrivit under på att utvisningen bör stoppas.

– Det måste också till en förändring i lagen på längre sikt. Det kan inte gå till så här med små barn. Man kan inte bara kasta ut ett barn som har Sverige som sitt hemland. Vi vill få ut budskapet så mycket det går. Och det här är inte för min eller vår familjs skull. Det här är för Tims skull, säger Sandra Persson.

Fotnot: Tim heter egentligen något annat.

Publisert:

LÄS VIDARE