Bolunds klimatkänga till M och SD: De håller på att tappa byxorna

Hundra miljarder kronor per år för att bygga ett nytt grönt folkhem.

Det gick Miljöpartiets språkrör Per Bolund fram med i sitt inledningstal på kongressen. Han gick också till hård attack mot M och SD:s klimatpolitik.

– De har börjat tappa greppet och tappa byxorna, sa han i sitt tal.

Per Bolund drog igång Miljöpartiets digitala kongress under fredagsmorgonen. I sitt tal, där han både refererade till Martin Luther Kings tal ”I have a dream” och Barack Obamas slogan ”Yes, we can”, sa han att Miljöpartiet måste ändra fokus i klimatdebatten.

– Vi har varit bra på att beskriva mardrömmen, nu måste vi bli bättre på att beskriva drömmen om det samhälle vi vill bygga, sa han.

Han tog även upp den larmrapport som FN:s klimatpanel kom med i augusti, som konstaterar att klimatkrisen är mer akut än man tidigare trott och att jorden kan nå en temperaturhöjning på 1,5 grad redan om 20 år.

– Den som inte får ont i magen av att läsa den rapporten är antingen gjord av sten eller moderat.

Han fortsatte med en attack mot både M och SD och anklagade partierna för att ha tappat greppet.

– De går till val på att göra det billigare att släppa ut och skära ner på klimatpolitiken. De har börjat tappa greppet och tappa byxorna.

Miljöpartiets kongress drog igång på fredagsmorgonen.
Miljöpartiets kongress drog igång på fredagsmorgonen.

100 miljarder varje år i tio år

Under talet sa språkröret för det krisande partiet att han vill att arbetet med att ställa om Sverige ska innebära ett byggande av Folkhemmet 2.0 och lanserade begreppet ”det moderna gröna folkhemmet”.

Enligt Bolund kommer vår generations största investeringar att krävas i omställningen och Miljöpartiet vill att minst 100 miljarder kronor ska satsas varje år de kommande tio åren.

Han tryckte också på att människor ska utbildas för att ta de nya jobb som omställningen innebär, satsningar på välfärdssystemen och minskade sociala klyftor.

– Under coronakrisen har vi alla kunnat se hur statsfinanser använts för att klara en svår kris. Nu är det hög tid att använda dem för att klara klimatkrisen och bygga ihop samhället med en stark välfärd.

MP inte bara för vegetarianer

I sitt tal riktade Per Bolund också kritik mot sitt eget parti, som han antydde varit för uteslutande och som måste börja tala till fler människor.

– Vi har en förkärlek till att vara föregångare, men vi ska inte springa så långt fram att människor inte känner att man hänger med. Vårt mål är inte att nå målsnöret först, utan att hjälpa alla att komma i mål.

– Vi ska inte bara vara ett parti för dem som redan har solceller på taket, inte äger en bil eller äter vegetariskt.

Publisert:

LÄS VIDARE