Rapparen Einár, 19, skjuten till döds

Mikael Damberg (S): ”Glorifierar den här gangsterkulturen”

Av: 

Sebastian Comar Alm

NYHETER

Inrikesminister Mikael Damberg (S) gästade under måndagen Sveriges Radios P1.

Han kommenterade då mordet på Nils ”Einár” Grönberg och rapparens texter.

– Det som är farligt tycker jag, det är att det finns en subkultur bland unga människor där man glorifierar den här gangsterkulturen, säger han.

Mordet på artisten Nils ”Einár” Grönberg som har beskrivits som ”en ren avrättning”. Flera politiker har kommenterat skjutningen. Senast ut är inrikesminister Mikael Damberg (S), som under måndagen gästade Sverige Radios P1 Morgon.

– Jag blev chockad över att ytterligare ett mord skedde i Sverige och att det var en ung person som förlorat sitt liv. Men det här är en person som levt i en väldigt farlig miljö under lång tid och han har skildrat det själv, säger han.

Mikael Damberg, inrikesminister.

”Man glorifierar den här gangsterkulturen”

Han utvecklade också sina tankar kring den skildring som görs av Sverige genom landets växande hiphopscen – där våld och brottslighet ofta förknippas med framgång.

– Det som är farligt tycker jag, det är att det finns en subkultur bland unga människor där man glorifierar den här gangsterkulturen. Man tror att livet med narkotika innebär mycket pengar, fina klockor och dyra resor medan verkligheten i de här gängens miljö är väldigt mycket ångest och lidande, säger han.

Han vill att den politiska diskussionen ska handla mer om hur man stoppar unga människor från att rekryteras till de kriminella nätverken.

– Man lockar in unga människor, eller tvingar in dem, och det är farligt. Vi måste fånga upp människor när det börjar gå snett, annars kommer vi inte komma till rätta med det här våldet, säger Mikael Damberg (S).

Brottsplatsen

Fortfarande ingen gripen för mordet

Fortfarande har ingen gripits för mordet på Einár som skedde den 21 oktober i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Trots att polisen har haft ett intensivt arbete i jakten på gärningsmännen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har det under utredningens gång kommit fram information om en skjutning som ägde rum i Stockholm dagen före mordet i Hammarby sjöstad. Då besköts en person. Den specifika uppgiften kunde polisen under söndagen inte kommentera.

– Vi tittar på kopplingar till tidigare ärenden, då handlar det om att titta på samband och händelser i närtid, eventuella kopplingar i närtid och längre tillbaka, det är en del av arbetet som man gör, säger Carina Skagerlind, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.

Polisen fortsätter att arbeta brett i mördarjakten.

– Utredningen fortsätter med full kraft. Vi har knackat dörr och håller på att sammanställa de uppgifterna, vi har även filmmaterial att gå igenom. Vi kommer fortsatt att finnas ute och vill ha in tips.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Örjan Ramberg: Einár var otroligt begåvad

ÄMNEN I ARTIKELN

Rapparen Einár, 19, skjuten till döds

Mikael Damberg

Einár

Mord