Smugglade in levande amfibier – avgörs i rätten

Av:  TT

En stor mängd levande reptiler, salamandrar och grodor skickades från utlandet – förpackade så att tullen aldrig skulle upptäcka något.

Efter larm från USA kom polisen amfibiesmugglaren på spåren.

Nu ställs 50-åringen som åtalats för grovt smugglingsbrott inför rätta.

Mannen har precis hämtat ut ett postpaket med vad han tror innehåller 55 salamandrar på matbutiken i Åkarp när polisen dyker upp.

Vad han inte vet är att paketet – märkt med innehållet ”handgjorda figuriner”– redan tömts av tullen på Arlanda. När 50-åringen börjar öppna sin insmugglade amfibieleverans från USA slår man till.

USA larmar

Det är inledningsvis amerikanska myndigheter som larmar om mannens misstänkta förehavanden, efter att ha upptäckt att ett paketet med levande kräldjur är på väg till Sverige.

På måndag hålls rättegång i det aktuella fallet vid vid Malmö tingsrätt.

Detta är ett av många fall där köpare och säljare packar ner levande varelser i vanliga paket och skickar dem över världen som post, konstaterar kammaråklagare Christer Jarlås som lett förundersökningen.

– Länge trodde vi att det här inte var svenskt problem. Man trodde hela tiden att det var folk från andra länder som kommer hit med fåglar och fågelägg, säger han till TT.

Nuförtiden är det dock inte ovanligt att illegal djurhandel avhandlas i svenska domstolar.

– Om man ser till de senaste tio åren har vi upptäckt ett antal riktigt omfattande fall som gett över ett års fängelse, säger han och förklarar att straffskalan ligger mellan ett och fyra års fängelse.

TT: Hur vanligt är det här?

– Det man säger – de som jobbar med det här internationellt – är att det är den tredje största brottstypen efter narkotikahandel och vapen.

Förrymda kräldjur

50-åringen från Skåne har åtalats för totalt nio grova smugglingsbrott – samtliga är fall där levande reptiler, salamandrar och enstaka grodor och paddor skickats till honom från bland annat Belgien, Kanada, Kina och Japan mellan 2017 och 2019 .

Förfarandet har varit snillrikt – en försändelse med paddor och grodor från Japan uppgavs innehålla tårtdekorationer. Ett annat paket skickas från Kanada och uppgavs innehålla glas.

Mannen, som även själv sålt och förmedlat salamandrar, ska också ha skickat paket med djur till utlandet. När han till slut greps fann polisen även en stor samling djur i ett gammalt stall i Staffanstorp.

Länsstyrelsen djurskyddsinspektör konstaterade vid ett besök att 500-1 000 djur förvarades i lokalen – i akvarier utan pump samt i delvis smutsiga plastlådor staplade på varandra. En del djur hade rymt och levde fritt i lokalen, och i en frys hittades dessutom en större mängd döda ormar, enligt polisens förundersökningsprotokoll.

Erkänt allt

I bevisningen rörande smugglingen finns bland annat chattkonversationer där mannen intygat att han tagit emot de djur som sänts från utlandet.

Under förundersökningen har mannen varit mycket förtegen, och inledningsvis vare sig erkände eller förnekade han brott.

– Nu har han skrivit till tingsrätten och erkänt alla brott, men tycker inte att de ska bedömas som grova , säger Christer Jarlås.

Publisert: