Gripen "finanschef" ett problem för IS

Av:  TT

Irakiska styrkor har gripit IS så kallade finanschef. Det kan leda till stora problem för terrorgruppen, enligt en expert. Arkivbild.
Irakiska styrkor har gripit IS så kallade finanschef. Det kan leda till stora problem för terrorgruppen, enligt en expert. Arkivbild.

Gripandet av IS-toppen Sami Jasim al-Jaburi kan bli ett stort problem för terrorgruppen, enligt experten Mollie Saltskog.

– Han sitter på extremt mycket information, säger hon till Sveriges Radio.

Det var i måndags som Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi meddelade att landets underrättelsetjänst hade gripit Sami Jasim al-Jaburi, en högt uppsatt IS-medlem som ofta har kallats för gruppens finanschef.

Sami Jasim al-Jaburi beskrivs av USA:s utrikesdepartement som en avgörande kugge i försäljningen av olja, gas, antikviteter och andra värdefulla objekt som IS tog i beslag under sin expansiva period. Pengar som ska ha använts till att finansiera terrordåd.

Enligt Mollie Saltskog, säkerhetsanalytiker på det amerikanska säkerhetsföretag The Soufan Group, är det en tung pjäs som Irak har tillfångatagit.

– Det här är viktigt för han är en av få IS-ledare av sin rang som faktiskt har gripits levande, säger hon till SR.

Sami Jasim al-Jaburi har varit ställföreträdande till Abu Bakr al-Baghdadi, gruppens tidigare ledare som dödades i en amerikanskledd räd i Syrien 2019, och beskrivs av Saltskog som högste medhjälpare till den nuvarande ledaren.

– Han vet inte bara hur IS var strukturerat och finansierat under kalifat-tiden, utan vet antagligen även vad de planerar för framtiden, säger Mollie Saltskog.

Publisert: