Coronapandemin

En av fem i hemtjänsten är inte vaccinerade

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

En av fem som jobbar i hemtjänsten är inte vaccinerad, rapporterar Ekot.

Inom kommunerna pågår just nu ett arbete med att få upp vaccinationsgraden bland de som arbetar nära äldre och de i riskgrupper.

I Sveriges kommuner pågår just nu ett antal riktade insatser för att få hemtjänstpersonal att vaccinera sig.

– Vi fortsätter trycka på vikten att öka täckningsgraden i befolkningen i stort, men också göra särskilt riktade insatser till vård- och omsorgspersonal där vikten är så stor att man är vaccinerad, säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på Sveriges kommuner och regioner till Ekot.

Enligt Folkhälsomyndigheten har vaccinationsgraden bland de som jobbar inom hemtjänsten ökat med 4 procent de senaste fyra veckorna, men trots det en femtedel som inte är vaccinerade.

För arbetsgivarna finns det nu ett flertal utmaningar med att få upp vaccinationsgraden.

– Det finns en koppling mellan vaccinationsgrad och exempelvis utbildningsnivå, inkomst, vart man har sin härkomst ifrån och det går igen även i personalgrupperna, säger Emma spak till Ekot.

Lägst i Stockholm

Tidigare i veckan rapporterade SvD att landets lägsta vaccinationsgrad bland de som jobbar inom äldreomsorgen hittas i Stockholm.

Endast 53 procent av hemtjänstpersonalen i Stockholms är vaccinerad och 64 procent av personalen på äldreboendena var fullvaccinerade i slutet av augusti.

Siffror som tidningen tagit del av visar att skillnaderna är stora mellan länen.

I Värmland var exempelvis vaccinationsgraden 77 procent i hemtjänsten och 84 procent på äldreboendena.

I Botkyrka kommun, där vaccinationsgraden är lägst i hela landet, pågår en insats för att öka vaccinationstäckningen bland hemtjänstpersonalen.

– I samband med att de äldre nu kommer få dos tre så finns det även en möjlighet att personalen ska kunna få dos ett och dos två, säger Christine Vojnovic, vaccinsamordnare i Botkyrka kommun, till Ekot.

– Just nu håller vi på att ta fram ett dialogpaket som chefer ska kunna använda. Man tar upp till diskussion om varför vaccination är viktigt där medarbetarna och cheferna kan diskutera de här frågorna, säger Christine Vojnovic.

ANNONS

Munskydd 30-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från Apohem

Beställ här!

En av fem bland hemtjänstpersonalen är inte vaccinerad, rapporterar Ekot.
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Vård & omsorg

Coronaviruset

Emma Spak

Äldrevård

Covid-19

Folkhälsomyndigheten