Miljoner i tandvårdsstöd går till kriminella

TT

Publicerad 2021-11-10

Organiserade kriminella lurar till sig tiotals miljoner kronor i tandvårdsstöd. Arkivbild.

Bedragare utnyttjar tandvårdsstödet och lurar varje år till sig stora belopp från Försäkringskassan, rapporterar Dagens Nyheter. Bakom många av bedrägerierna finns organiserade kriminella som aktivt försöker utnyttja välfärdssystemet.

Av de runt 300 miljoner kronor i tandvårdsstöd som varje år betalas ut felaktigt spås 60 miljoner hamna hos den organiserade brottsligheten.

– I en småländsk stad var det organiserade kriminella som startade en serie kliniker där man sysslade med penningtvätt och tandvård. Man hittade på vård som aldrig utfördes och när vi upptäckte dem försatte de sig bara i konkurs, säger tandläkaren Lars Sjödin, som är rådgivare på Försäkringskassan, till DN.

I en myndighetsgemensam lägesbild om organiserad brottslighet som nyligen publicerades pekas just tandvårdsstödet ut som en av de förmåner som kriminella gärna försöker fuska med.

Förutom det allmänna tandvårdsbidraget finns det ett högkostnadsskydd där Försäkringskassan ersätter en viss procent av tandvårdskostnaden, beroende på hur dyr behandlingen är. Det är tandläkarna som skickar in en begäran om ersättning till Försäkringskassan.

Endast tio procent av beloppen som myndigheten misstänker har betalats ut felaktigt återbetalas, enligt Lars Sjödin.

– Det finns också de som av misstag tryckt in fel belopp, men de som gör det beräknande kan vi upptäcka när vi ber dem styrka sina anspråk med röntgenbilder, journaler och annat, säger Lars Sjödin.

ANNONS