Österrike stänger – planerar vaccinationsplikt

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2021-11-19

Österrike stänger ned för alla från och med måndag. Och i februari införs vaccinationsplikt, meddelar förbundskansler Alexander Schallenberg.

Landsomfattande restriktioner gäller för alla i tio dagar från måndag, och kan förlängas i maximalt tio dagar till. Signalen är därmed att de annalkande storhelgerna inte är i fara.

Någon fullskalig lockdown är det dock inte. Nödvändiga resor, exempelvis till och från arbetet samt för att handla, är tillåtna. Skolorna förblir öppna. Och även ”att uppehålla sig i det fria för kroppslig och psykisk rekreation” är ok, enligt tidningen Krones rapportering.

Plikt från februari

Ökande covid-smitta i landet har redan fått Österrike att införa en nedstängning för dem som inte är vaccinerade. Men det ser inte ut att räcka, har regeringen kommit fram till.

– Vi har inte lyckats övertyga tillräckligt många om att vaccinera sig, säger Schallenberg.

Därmed planerar landet även att införa vaccinationsplikt från och med februari nästa år, kungör han.

Förbundskanslern har tidigare kallat vaccinationsgraden i Österrike pinsamt låg. Men det beror på vad man jämför med. Andelen vaccinerade är lägre än många länder i Västeuropa, såsom Italien, Spanien, Tyskland och Sverige. Men bredvid grannländer österut, däribland Tjeckien och Ungern, har Österrike mycket bättre siffror.

Vänt upp

Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s vaccineringskartor visar också att maningarna att vaccinera sig fungerar i landet – efter att ha legat ganska lågt några månader har siffrorna över nyvaccinerade vänt upp de senaste veckorna.

Men det tar ju ett tag innan sådant slår igenom i hälsoläget. Österrike ligger enligt statistiksajten Statista just nu på 22:a plats i världen i antalet coviddödsfall per miljon invånare, efter i första hand en rad östeuropeiska länder.

ANNONS