Hårda strider med talibaner i provinshuvudstad

Staden har fallit, uppger AFP

Uppdaterad 2021-08-15 | Publicerad 2021-08-08

Talibanerna har tagit kontroll över staden Kunduz i norra Afghanistan, enligt AFP.

Segern ses som en av de viktigaste sedan offensiven inleddes i maj.

Invånare på plats i staden vittnar om ett totalt kaos.

Afghansk militär har utkämpat hårda strider mot talibaner i de centrala delarna av Kunduz, en strategiskt viktig storstad i landets norra del.

”Våldsamma gatustrider pågår i olika delar av staden. Vissa av säkerhetsstyrkorna har retirerat till flygplatsen”, säger en medlem i Kunduz provinsledning till AFP.

Talibanerna meddelade på söndagen att de intagit staden, vilket bekräftats av en av nyhetsbyrån AFP:s korrespondenter. Afghanska regeringstrupper kämpar för att återta viktiga platser i staden, enligt försvarsdepartementet. Armén säger sig ha återtagit kontroll över radio- och tv-huset.

Det blir en av talibanernas viktigaste segrar sedan de inledde sin offensiv i maj, efter att de USA-ledda utländska trupperna påbörjade slutfasen av sitt uttåg ur landet.

USA-styrkor har lämnat

Historiskt sett har talibanerna haft svårt att få fäste i norra Afghanistan, men gruppen har intagit två provinshuvudstäder i norr sedan i fredags. Och på ytterligare två dagar har de alltså intagit en tredje.

Det var i april som president Joe Biden meddelade att de amerikanska styrkorna skulle skickas hem till USA senast 11 september år, men redan under sommaren har många av dem lämnat landet.

Invånare i staden vittnar nu om att de befunnit sig i ett totalt kaos under de hårda striderna mellan militären och talibanerna.

”Talibanerna har nått stadens stora torg. Flygplan bombar dem. Det är totalt kaos”, säger Abdul Aziz, en invånare i Kunduz, till AFP tidigare under söndagen.

”Omringat en armébataljon”

Samtidigt kommer rapporter om hårda strider i ytterligare en provinshuvudstad, Sar-e-Pul, även den belägen i norra Afghanistan. Enligt uppgifter till AFP har även den erövrats av talibanerna.

– Talibanerna har omringat en armébataljon i stadens utkanter. Alla andra delar är under talibanernas kontroll, säger Mohammad Hussein Mujahidzada, medlem i Sar-e-Puls provinsråd, till AFP.

Afghansk militär har i flera delar av landet i stort sett givit upp landsbygden till talibanerna och fokuserar nu på att försvara städer.

Afghanska säkerhetsstyrkor patrullerar i Kunduz den 24 juni i år.

DAILY Om talibanerna tar över

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikeskommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen