Nästan var 25:e fängslad i Xinjiang-län

Av:  TT-AP

En kinesisk flagga vajar på ett fängelse i Xinjiang. Arkivbild.
En kinesisk flagga vajar på ett fängelse i Xinjiang. Arkivbild.

Närmare var 25:e person i länet Konasheher i Kina där många uigurer bor har dömts till fängelsestraff för terrorrelaterade anklagelser, enligt en läckt lista.

Det är den högsta kända andelen fängslade i hela världen.

Namn på över 10 000 uigurer som har satts i fängelse bara i länet Konasheher finns på listan, som kommit från en anonym källa och som har studerats av nyhetsbyrån AP. Konasheher kallas också Shufu och är ett av tiotals län i regionen Xinjiang i västra Kina.

I länet bor över 267 000 människor. Fängelsestraffen på listan är mellan två och 25 år långa och medelstraffet är nio år. Det enda samtliga personer på listan har gemensamt är att de är uigurer.

Enligt experter visar uppgifterna att människor blir utsatta just för att de är uigurer, vilket kinesiska myndigheter nekar till.

De senaste åren har den kinesiska kommunistregimen utövat brutalt förtryck mot den muslimska folkgruppen och andra minoriteter i regionen. Regimen beskriver insatserna som ett krig mot terror.

Listan är den i särklass mest omfattande som har kommit ut med namn på fängslade uigurer och den anses visa på omfattningen av det kinesiska styrets insatser.

Sammanlagt tros cirka en miljon uigurer eller fler ha satts i interneringsläger och fängelser.

Publisert: