Australien om klimatet: Förlåt, vi skärper oss

Av:  TT-AFP

Penny Wong. Bilden är tagen på valnatten den gångna helgen.
Penny Wong. Bilden är tagen på valnatten den gångna helgen.

Australien har ”inte tagit sitt ansvar” för klimatet, men ska nu skärpa sig. Det lovar den tillförordnade utrikesministern Penny Wong, i samband med att hon och hennes kinesiska kollega är ute på varsin turné för att locka och charma allierade i Söderhavet.

Australien är känt som en av världens värsta utsläppare, och politiken hittills har varit ”respektlös” mot andra länder i Stilla havet, säger Wong efter att ha landat i Fiji. Önationerna i världens största hav är ofta väldigt låglänta och svårt drabbade av klimatförändringar.

Wong lovar att Australien ”väldigt snart” ska sätta upp nya strikta utsläppsmål, och även erbjuda sig att agera värd för ett klimattoppmöte.

Det är bara några dagar sedan Wong och hennes Labor vann parlamentsvalet, och därmed ersätter Scott Morrisons högerregering som varit delvis öppet klimatskeptisk.

Men Wongs resa i Söderhavet handlar inte bara om miljön. Australien och Kina försöker nu från varsitt håll behålla och utöka inflytande i havsregionerna öster och söder om asiatiska fastlandet.

Kinas utrikesminister Wang Yi har just inlett en rundresa med att besöka Salomonöarna. Dessa två länder slöt nyligen en säkerhetspakt, som i Australien tolkas som att kinesisk militär skulle kunna skickas till Salomonöarna. Detta väcker stor oro i Australien, som tidigare haft nära band till önationen.

Publisert: