Kaos i Örebro – minst nio poliser skadade

Av: 

Minst nio poliser är skadade och fyra polisfordon stacks i brand i Örebro när högerextremisten Rasmus Paludan skulle demonstrera på långfredagen.

Även i Stockholm blev det bråk och stenkastning när Paludan framträdde.

Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, hade tillstånd för ett torgmöte i Örebro på fredagskvällen. Det skulle egentligen hållits i stadsdelen Vivalla, men polisen bestämde att det i stället skulle äga rum i Sveaparken i de centrala delarna av staden.

Men på fredagskvällen beslutade polisen att ställa in sammankomsten. Kaoset i staden hade gått överstyr.

Flera hundra personer hade samlats för att protestera mot sammankomsten.

– Sedan blev det ganska mycket stenkastning och dålig stämning, säger TT:s fotograf på platsen.

Sköt varningsskott

Under insatsen i Sveaparken sköt polisen ett varningsskott. Oroligheterna fortsatte och till slut mäktade polisen inte med längre.

Motdemonstranterna lyckades bland annat stjäla ett polisfordon och köra runt med det, skriver Nerikes Allehanda.

– Nu är det fyra polisbilar som brinner, säger TT:s fotograf strax före klockan 20.

Fotografen berättar att motdemonstranter även tagit bland annat polisvästar från fordonen.

– Polisen har lämnat. Jag ser inte en polis på platsen.

Minst nio poliser skadades i oroligheterna.

– De har fått stenar och föremål kastade på sig, det handlar bland annat om armbrott. Det är ingen som har livshotande skador, säger polisens presstalesperson Diana Qudhaib.

Även en privatperson skadades efter att ha fått en sten i huvudet.

– Det har lugnat ner sig avsevärt och en majoritet av människorna har lämnat parken, säger Diana Qudhaib vid 21-tiden.

Händelserna utreds som våldsamt upplopp. Polisen ska nu gå igenom bilder för att identifiera misstänkta. Det finns inga uppgifter om några gripna.

Åtta greps

Vid 11-tiden på långfredagen inledde Paludan ett möte i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Enligt TT:s reporter på plats tände han bara några minuter senare eld på en koran.

Det var förhållandevis lugnt till en början men i samband med att Paludan tog en paus blev det oroligt. Bland annat kastades det sten och polisen använde pepparsprej.

– Två poliser skadades, men inte så pass illa att de behövde uppsöka sjukvård utan de kunde fortsätta arbeta, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Åtta personer greps misstänkta för våldsamt upplopp. En person misstänks också för brott mot knivlagen. Dessutom omhändertogs två personer.

Omkring 300 personer befann sig vid Paludans manifestation i Rinkeby, enligt TT:s reporter på plats.

När Paludan efter en paus brände ännu en koran började stenar att kastas igen. Paludan avlägsnade sig då från platsen.

Upplopp bröt ut

I torsdags utbröt upplopp i Linköping och Norrköping sedan Paludan fått tillstånd för sammankomster där han planerade att bränna koranen.

Räddningspersonal och poliser attackerades, bilar stacks i brand, och ett tiotal polisbilar förstördes sedan hundratals maskerade personer gett sig ut på gatorna i båda städerna. Tre poliser och två privatpersoner fick föras till sjukhus med lindriga skador.

I Linköping greps sju personer misstänkta för våldsamt upplopp. Två av dem, båda män i 30-årsåldern, anhölls under kvällen misstänkta för våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.

I Norrköping greps minst två personer misstänkta för våldsamt upplopp.

Manifestationerna i Östergötland blev aldrig av på grund av upploppen. Rasmus Paludan har krävt att få återvända dit på söndagen, men några tillstånd har inte utfärdats av polisen.

Rättad: I en tidigare version uppgavs en felaktig uppgift om polisens insats i Rinkeby.

Publisert: