Larmet: Torkan hotar årets skörd redan nu

Knappt en droppe regn på en månad – och i horisonten väntar torrt väder och högtryck.

Landets jordbrukare är rejält bekymrade just nu.

– Får vi inget regn i maj så är det missväxt, säger Olof Pålsson, växtodlingsrådgivare åt Hushållningssällskapet.

Just nu är det onormalt torrt på flera håll. Mars var en ovanligt solig och nederbördsfattig månad och från mitten av april registrerades väldigt litet nederbörd i Sverige, enligt SMHI.

Nu är många lantbrukare nervösa. Om vädret håller i sig kan dåliga skördar i kombination med förväntade prishöjningar få stora konsekvenser.

Enligt Olof Pålsson ser det mörkt ut redan nu.

– Vi börjar tappa skörden på höstspannmålet, alltså det spannmål som såddes i höstas, det gör vi nu på grund av att vi inte har fått något regn.

Går någon vecka till utan regn blir det lika kritiskt för vårspannmålet.

Sommartorka i Österhaninge sommaren 2018.
Sommartorka i Österhaninge sommaren 2018.

Kan bli lika illa som 2018

Sammantaget finns en oro att det kan bli lika illa som den rekordtorra sommaren 2018 då skörden halverades, enligt Olof Pålsson.

Han berättar att många jordbrukare börjat vattna sina grödor. Det är en ovanlig åtgärd eftersom bevattning är kostsamt och normalt förbehålls dyrare grödor, där bevattning lönar sig. Men med allmänt stigande priser är det nu aktuellt även för spannmål.

– Lantbrukare resonerar så att de gör vad de kan för sin skörd. Det är ju det de lever av.

Lågt vatten i Ivösjön vid Bäckaskogs slott efter torkan sommaren 2018. Då tvingades Nymölla pappersbruk utanför Bromölla stänga av halva sin produktion på grund av de låga vattennivåerna. Nu varnas det för att sommaren 2022 skulle kunna bli lika torr.
Lågt vatten i Ivösjön vid Bäckaskogs slott efter torkan sommaren 2018. Då tvingades Nymölla pappersbruk utanför Bromölla stänga av halva sin produktion på grund av de låga vattennivåerna. Nu varnas det för att sommaren 2022 skulle kunna bli lika torr.

När börjar det bli kritiskt?

– Nu blir det inga större regnmängder på tio dagar framåt. Då är vi i mitten på maj. Får vi inget regn i maj så är det missväxt, skulle jag säga. Då är vi nog tillbaka till 2018.

Inget regn i sikte

Men i dagsläget syns det inte många regnmoln på horisonten, enligt Mikael Luhr, meteorolog på Klart, som kan bekräfta den torra våren.

– I det väderläge som vi har haft brukar det inte kunna komma så stora pass stora nederbördsmängder, på så sätt är det inte så konstigt att det har varit torrt.

För Götalands del ser det ut som om den torra perioden fortsätter i början av maj, menar han. Ett högtryck över Nordsjön och brittiska öarna ser till att det blir torr luft som kommer hit.

– I mitten av maj börjar ett högtryck etablera sig allt mer över Skandinavien. Det gör att det blir torrt väder i så gott som hela landet, kanske till och med lite sommarvärme.

Enligt Mikael Luhr ser torkan ut att bli än mer påtaglig mot slutet av maj.

– Framåt Kristi himmelsfärd ser det ut att bli lite svalare men fortsatt mestadels torrt. Det blir än mer torrt i skog och natur i allmänhet.

Olof Pålsson, växtodlingsrådgivare.
Olof Pålsson, växtodlingsrådgivare.

Låga grundvattennivåer

Grundvattennivåerna från Umeå och söderut är i dagsläget normala till mycket under det normala, enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU.

– Vi har ett utgångsläge som inte är särskilt bra, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på SGU.

Han fortsätter:

– På grund av det torra vädret sjunker nivåerna snabbare än vad de gör normalt.

Får vi ett blött väder så kan läget rätta upp sig, men mycket pekar på att vi bör ta höjd för att det kan bli låga grundvattennivåer framöver, enligt Bo Thunholm.

– Är man beroende av eget vatten så finns det extra stor anledning att vara vaksam, säger han.

Skördetröska i arbete i Mälardalen. Arkivbild.
Skördetröska i arbete i Mälardalen. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE