Regler skärps trots sjunkande sjukfall i Shanghai

Av:  Martin Mederyd Hårdh/TT

När instängda Shanghaibor försöker göra sig hörda från sina fönster kommer drönare och ber dem att vänligen vara tysta.

Kina står fast vid sin ifrågasatta nolltolerans mot covid-19 trots att antalet smittade är relativt få och blir färre. I jättemetropolen sjuder ett missnöje när reglerna skärps.

I Shanghai, en av Kinas och världens största städer, tvingas fler än 26 miljoner människor hålla sig hemma sedan drygt fem veckor tillbaka. I veckan har västerländska medier rapporterat hur stadens gator i stort är övergivna.

I flera filmklipp som sprids, och snabbt plockas ned av partiregimens censurapparat, syns och hörs Shanghaibor ropa och sjunga från fönstren i tätpackade höghus. I vissa skramlas det med kastruller.

Vid ett sådant tillfälle nyligen flög en drönare in i ett bostadskvarter med en stilla uppmaning till samtliga om att vänligen följa reglerna och ”tygla själens frihetsbegäran”.

– Öppna inte fönstret, sjung inte, ekar den inspelade kvinnorösten bland höghusen i filmklippet, som fått stor spridning på den kinesiska plattformen Weibo.

Kinas president Xi Jinping beskriver rådande situation som en ”strid för att försvara Shanghai”. Han lovar att med kraft bekämpa alla ord och handlingar som ”förvränger, förnekar eller sår tvivel” kring ”noll covid”-strategin.

Gräl och gruff

Om en person i ett flerfamiljshus i Shanghai testas positivt för covid-19 kan det bli så att varenda granne tvingas till isolering.

I ett filmklipp som florerat på bred front syns de ”stora vita” – vilket de många skyddsdräktsklädda tjänstemännen kommit att kallas – gräla med en familj vars granne hade testat positivt.

– Ni får inte göra som ni vill, såvida ni inte drar till USA. Det här är Kina, säger en av de vitklädda männen, som ska föra familjen till karantän.

– Sluta fråga varför. Det finns inget därför. Det här är enligt nationella riktlinjer.

Invånare har hamnat i gruff med skyddsdräktsklädda poliser, som i filmklipp brottar ned vissa och leder iväg andra. Åtminstone ett stort bråk föranleddes av att myndigheterna rekvirerade ett helt höghus för att isolera potentiellt smittade människor där. De som bor där sades få bo någon annanstans så länge.

Personer som förs till karantän får lämna ifrån sig sina nycklar. När de har isolerats på anvisad plats kommer de ”stora vita” till deras hem för att spruta desinficeringsmedel där. Större äldreboenden kommer också att få besök för desinficering.

”Virus inte det läskiga”

I mitten av april nådde smittspridningen i Shanghai möjligen en kulmen, då den officiella statistiken visade att så många som 27 000 människor testades positivt för covid-19 under en och samma dag. Denna vecka har det redovisade antalet legat på omkring 3 000.

Redan för flera veckor sedan rapporterades hur många Shanghaibor hade svårt att få tag i mat. Myndigheterna skickade till en början ut mindre ransoner med basvaror. I omgångar har folk tillåtits att gå ut och handla, men det har det åter satts stopp för. Matleveranser har också stoppats i omgångar.

– Själva viruset är inte så läskigt längre. Det sätt som myndigheterna driver igenom sin smittskyddspolicy på har blivit det mest skräckinjagande, säger en anonym Shanghaibo till tidningen The Guardians Kinakorrespondent.

Shanghais tunnelbanesystem står still och det är näst intill omöjligt att lämna staden.

På vakt i Peking

I huvudstaden Peking tycks virussjukdomen inte ha spridits på samma vis som i Shanghai. Men rädslan för att det ska ske har fått myndigheterna att stänga restauranger och tunnelbanestationer, samt sätta flerfamiljshus i karantän. Invånare uppmanas att arbeta hemifrån.

Varje dag rapporteras några få tiotal smittofall i Peking, men en ny masstestning av stadens omkring 21 miljoner invånare inleddes likväl nyligen.

Världshälsoorganisationen (WHO) sätter ett stort frågetecken vid Kinas linje och manar till en mer balanserad inställning.

– När vi talar om ”noll covid”-strategin så anser vi inte att det är hållbart, sett till virusets beteende i dag och vad vi förväntar oss av framtiden, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i onsdags.

Publisert: