Ardern öppnar gränserna tidigare än beräknat

Av:  TT-AFP

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.

Nya Zeeland kommer att släppa de sista coronarestriktionerna och öppna landet fullt ut från och med 1 augusti, meddelar landets premiärminister Jacinda Ardern.

Det betyder att återöppnandet sker två månader tidigare än än vad som ursprungligen hade planerats.

– Det här blir välkomna nyheter för familjer, företag och våra invandrargrupper. Det innebär också att flygbolag och kryssningsrederier som planerar att återvända till Nya Zeeland får gott om tid att planera inför högsäsongen under våren och sommaren, säger Arden vid ett möte med näringslivsrepresentanter.

Restriktionerna i Nya Zeeland har varit hårda och landet har gång på gång stängt ner för att förhindra smittspridning. Landet har också fått beröm för att antalet covidrelaterade dödsfall ligger bland bland de absolut lägsta i världen.

Kritiker anser dock att regeringen har varit alltför oflexibel i sin pandemihantering, något man bland annat menar har skadat ekonomin i orimligt hög utsträckning.

Exempelvis har de som besökt landet tvingats sitta i en två veckor lång karantän på särskilda hotell som patrullerats av militären under större delen av pandemin.

Turismen var den i särklass viktigaste inkomstkällan för Nya Zeeland före covidutbrottet då den årligen inbringade motsvarande omkring 110 miljarder kronor per år.

Publisert: