Boris Johnson och Magdalena Andersson har skrivit under avtal

HARPSUND. Storbritannien och Sverige väntas signera ett försvarsavtal när Boris Johnson möter Magdalena Andersson.

Enligt källor med insyn är det en solidaritetsförklaring som innebär att länderna kommer stödja varandra med militära resurser vid ett eventuellt angrepp.

Ett avtal har skrivits på, klockan 13.40 hålls en pressträff om innehållet.

Mötet mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och statsminister Magdalena Andersson hålls på Harpsund - mitt under veckan då Sveriges Nato-besked kan bli klart. 

Mötet är omgärdat av ett stort säkerhetspådrag. In- och utpasserande till Harpsund, som är statsministerns rekreationsbostad, får går igenom flera poliskontroller. Hundar tränade på att upptäcka sprängmedel söker igenom väskor och annan utrustning som journalister har med sig. 

Boris Johnson anlände till Harpsund vid 12.30-tiden på onsdagen.
Boris Johnson anlände till Harpsund vid 12.30-tiden på onsdagen.

Stödja varandra i händelse av krig

Enligt regeringen väntas de båda ledarna överlägga om den allvarliga säkerhetspolitiska situationen i Europa. En källa med insyn uppger att det också kommer att undertecknas ett avtal mellan de båda länderna, något som Aftonbladet kunde avslöja i går. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Statsminister Magdalena Andersson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Statsminister Magdalena Andersson.

Enligt en källa med insyn är grunden för avtalet en solidaritetsförklaring som innebär att Sverige och Storbritannien kommer att stödja varandra i händelse av kris och konflikt. Om något av länderna drabbas av en katastrof eller ett angrepp så kommer länderna att komma till varandras stöd, inklusive militära resurser.

Strax efter klockan 13 hade någon form av avtal skrivits på – men det är ännu inte offentligt vad det handlar om.

Tidigare uppgifter om marint stöd

Aftonbladet har i tidigare artiklar skrivit att Storbritannien har givit Sverige löfte om att säkerhetsförsäkringar om vi beslutar oss att gå med i försvarsalliansen, även i perioden mellan ansökan och godkännande som medlem. Enligt Aftonbladets källor har löftena bland annat handlat om marint stöd. Det skulle kunna innebära brittiska fartyg i Östersjön. 

Boris Johnson ska efter mötet med Magdalena Andersson resa vidare till Finland där han ska träffa landets president Sauli Niinistö. 

Publisert:

LÄS VIDARE