Rasar mot farliga krigsuppgifterna: ”Sluta prata nu”

Amerikanska försvarskällor har hävdat att man hjälpt Ukraina med att döda Putins generaler och sänka flaggskeppet ”Moskva”.

Nu uppger en rysk toppolitiker att USA ”måste ställas till svars”.

– Det är farligt när folk pratar för mycket, säger CIA-chefen Bill Burns och rasar mot läckorna.

Uppgiften om att amerikansk underrättelse hjälpt Ukraina att hitta och döda generaler på slagfältet publicerades i New York Times natten till i torsdags.

Man hänvisade då till källor inom den amerikanska administrationen.

Enligt ukrainarna själva har man hittat och dödat omkring tolv ryska generaler i riktade attacker på platser i landet sedan invasionen inleddes.

USA har enligt uppgifterna kunnat ge Ukraina underrättelser i realtid om de ryska truppförflyttningarna. Man har lämnat detaljerad information om var Rysslands mobila staber i fält befunnit sig.

Bidens krav i krissamtal

Ukraina har sedan använt den informationen i kombination med egna underrättelser, exempelvis avlyssnad kommunikation, för att genomföra artilleribeskjutning och andra typer av attacker för att slå ut höga officerare, skriver New York Times.

Dagen efter publicerade en rad amerikanska nyhetssajter uppgifter om att USA även hjälpt Ukraina att sänka det ryska flaggskeppet Moskva.

Enligt källorna ska USA ha meddelat Ukraina skeppets position i Svarta havet timmarna innan det sänktes med två Neptune-robotar den 13 april.

Joe Biden ska i krissamtal med CIA-chefen och försvarsministern ha krävt ett stopp på läckorna, uppger NBC News.

Uppgifterna ökar spänningen ytterligare mellan USA och Ryssland.

Bild som sägs visa det brinnande fartyget Moskva.
Bild som sägs visa det brinnande fartyget Moskva.

Jätteilska i Ryssland

Talmannen i det ryska parlamentet statsduman ser artiklarna i amerikansk press som ett bevis på att USA är direkt inblandad i fientliga handlingar mot Ryssland.

”USA deltar i den militära operationen i Ukraina. Washington samordnar och ligger bakom militära operationer och deltar på så sätt i militära angrepp mot vårt land”, skriver Vyacheslav Volodin på Telegram enligt den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Han menar att det nu handlar om mer än att bara skänka vapen till Ukraina.

– Det amerikanska ledarskapet borde hållas ansvariga för brotten som begåtts av nazistregimen i Kiev och därmed läggas till på listan över krigsförbrytare, skriver Volodin.

Kremls talesperson Peskov sa efter New York Times rapportering att man är väl medveten om att USA, Storbritannien och övriga Nato hjälper Ukraina med underrättelser, men att det inte kommer stoppa Ryssland från att uppnå sina mål i landet.

Flera generaler på den ryska sidan har dödats.
Flera generaler på den ryska sidan har dödats.

CIA-chefen: Farligt

Under en seminarium i Washington under lördagen gick den amerikanske spionchefen Bill Burns till attack mot de anonyma uppgifterna som sannolikt spridits från försvarshögkvarteret Pentagon.

Han menar att källorna måste sluta prata om USA:s spionverksamhet i Ukraina.

– Det är oansvarigt, det är väldigt riskabelt. Det är farligt när folk pratar för mycket. Det gäller både när man läcker saker privat eller talar offentligt om specifika underrättelseuppgifter, säger Burns enligt Financial Times.

Han menar att de anonyma källorna också ger USA mer inflytande över händelserna på slagfältet än vad man egentligen haft.

– Det var ett avgörande misstag – det var Putins största misstag – att planera invasionen och samtidigt underskatta ukrainarna. Och jag tror att det skulle vara ett misstag för någon av oss att underskatta vikten av deras underrättelser i försvaret av sitt land, säger Burns.

Oro kring Nato-besked

Under seminariet kommenterade även CIA-chefen andra uppgifter som väckt rysk ilska: De sannolika ansökningarna till Nato från Sverige och Finland.

Bill Burns menar att det är ”en oro” att Putin har kallat ett svensk-finskt medlemskap i Nato ”en röd linje”, men uppger att sådan retorik inte kan avskräcka militäralliansen att utvidgas, skriver CBS News.

CIA-chefen William ”BiIll” Burns varnar för Pentagon-läckorna: ”Det är farligt när folk pratar för mycket”.
CIA-chefen William ”BiIll” Burns varnar för Pentagon-läckorna: ”Det är farligt när folk pratar för mycket”.
Publisert:

LÄS VIDARE