Unga journalistpriset är igång – skicka in ditt bidrag

Unga journalistpriset är tillbaka för tredje gången.

Tävlingen, för elever på högstadiet och gymnasiet, vill uppmuntra ungas skrivande men också öka deras förmåga att att delta i samhällsdebatten och navigera i det digitala medielandskapet.

– Vi vill fånga in unga människor med ett intresse för fri journalistik, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

Nu drar den tredje upplagan av Unga journalistpriset igång.

Tävlingen riktar sig till elever på högstadiet och gymnasiet och syftar till att ge unga möjlighet att lyfta sina perspektiv i samhällsdebatten samt fördjupa ungas källkritiska tänkande.

Priset delas ut av Aftonbladet tillsammans med Mobile Stories och Mediekompass.

– Unga är väldigt utsatta i och med att de lever en så stor del av sina liv på nätet. Det här är ett sätt att stärka unga i ett väldigt rörigt medielandskap. Vi tror att ett bra sätt att förstå vad som är trovärdiga källor och inte är att unga själva får inta rollen som trovärdiga medieproducenter, säger Jenny Sköld, medgrundare av Mobile Stories.

För att vara med och tävla om Unga journalistpriset ska eleverna skapa text och bild, eller film, i form av en debattartikel, ett personporträtt eller ett reportage. Det går också bra att göra en podd.

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.
Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

– Unga journalistpriset är något vi är väldigt glada och stolta över att vara en del av. Vi vill fånga unga människor med ett intresse för fri journalistik. Det blir också en möjlighet för oss att få ta del av ämnen och frågor som ungdomar brinner för, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

Tävlingen är öppen fram till den 26 november. Sedan börjar juryn arbetet med att utse årets vinnare.

Förra året vann Allan Dalgren och Nils Clase från Göteborg med en artikel om en 15-åring som vill rena haven från plast.

Tävlingens första vinnare var Rebecka Ax från Ludvika med debattartikeln ”Hur ska våra pengar räcka till studenten?”.

Tävlingen är öppen för alla elever på högstadiet och gymnasiet. Eleverna har chans att vinna 10 000 kronor till klasskassan, och möjlighet att få sitt bidrag publicerat i Aftonbladet.

– Det viktigaste för att vinna är kanske inte att man har ett perfekt språk, utan ett intressant nytt perspektiv. Gärna något man bottnar i och som vuxenvärlden skulle behöva ta del av, säger Jenny Sköld.

Unga journalistprisets sajt finns allt man behöver veta och alla tävlingsregler. Där kan eleverna också ta del av tips från flera av Aftonbladets reportrar.

Publisert:

LÄS VIDARE