Solenergi

Biden: ”Solen ska stå för hälften av USA:s elektricitet 2050”

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

Joe Biden vill snabba på omställningen till förnybar energi genom masstillverkning av solpaneler.

Samtidigt kritiseras presidenten av klimataktivister efter att ha återinfört leasingprogrammet för olja och gas.

Joe Biden har sedan han tillträdde som president sagt sig vara väldigt ambitiös när det gäller arbetet med klimatomställningen. På onsdagen meddelade hans stab att det finns en ritning för hur solenergi ska kunna stå för nästan hälften av USA:s elektricitet år 2050, skriver Washington Post.

Idag kommer cirka tre procent av landets elektricitet från solkraft. Men enligt en analys från energidepartementet är det möjligt att öka produktionen av solpaneler så att 45 procent av elektriciteten ska komma från solceller inom några decennier.

USA:s energiminister Jennifer Granholm säger i ett uttalande att omställningen till solenergi dessutom har potential att skapa 1,5 miljoner nya jobb.

– För att uppnå denna ljusa framtid krävs en enorm och rättvis distribution av förnybar energi och starka avkolningspolicyer – exakt vad som anges i Biden-administrationens Build Back Better-agenda, säger Granholm i enligt Washington Post.

”Vi måste sätta igång”

När Joe Biden under tisdagen besökte orter i New York och New Jersey som drabbats av orkanen Ida passade han på att ta upp frågan om klimatförändringarna och omställningarna som behöver göras.

– Vi kommer att kunna genomföra de här sakerna, men vi måste sätta igång. Vi måste sätta igång, sa presidenten och fortsatte:

– Så allihopa, bara i sommar har samhällen med över 100 miljoner amerikaner drabbats av extremväder. Jag har sett de mänskliga och materiella kostnaderna med egna ögon.

Men samtidigt som Biden-administrationen berättar om sina gröna framtidsplaner har den fått mycket kritik från klimataktivister de senaste veckorna.

Anledningen är framförallt att regeringen i slutet av augusti meddelade att man ska återstarta det federala leasingprogrammet för olja och gas och att en auktion kommer att hållas i mexikanska golfen redan i oktober.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Trumps plan klar inför beslutet

ÄMNEN I ARTIKELN

Solenergi

Joe Biden

USA

Amerikansk politik

Solceller

Förnybar energi