Putins rådgivare: Stoppa konflikten

Andrej Kortunov: Är svårt att förstå hur han tänkte

Andrej Kortunov brukar stå bakom Vladimir Putin – men nu har han fått nog.

Diplomaten uttrycker sin bestörtning över invasionen och ger ett sista råd:

– Vi måste stoppa konflikten i Ukraina, säger han till Sky News.

Flera inflytelserika personer i Ryssland vädrar sitt missnöje mot Kreml och Vladimir Putin efter den ryska invasionen av Ukraina.

Klimattoppen Oleg Anisimov bad om ursäkt under ett FN-möte i söndags medan oligarken Michail Fridman kallar situationen ”en tragedi och ett blodbad”.

Nu vänder sig även den ryske diplomaten Andrej Kortunov mot presidenten och berättar vad han kände när Ryssland gick till attack mot Ukraina.

– Jag var chockad för jag trodde inte att en militär operation var genomförbar. Det var inte rimligt, säger han till Sky News och tillägger:

– Det är svårt att förstå vad han tänkte när han tog det här beslutet.

 Jag var chockad för jag trodde inte att en militär operation var genomförbar. Det var inte rimligt, säger ryske diplomaten Andrej Kortunov till Sky News.
Jag var chockad för jag trodde inte att en militär operation var genomförbar. Det var inte rimligt, säger ryske diplomaten Andrej Kortunov till Sky News.

Putins krets krymper

Kortunov ingår i en panel av utrikespolitiska experter som agerar rådgivare till Kreml, men den senaste tiden har han och flera andra som förespråkar samverkan med omvärlden stängts ute.

Putins innersta krets har krympt och enligt Kortunov har de som är kvar övertygat Putin om att västvärlden planerar att störta honom.

”Är deprimerad”

– Jag är deprimerad. Jag tror att många människor i Kreml är deprimerade eftersom priset som ska betalas kommer att vara högt. Det är människor som dödas.

Nu uppmanar han Ryssland att dra tillbaka trupperna för att få ett slut på kriget så snart som möjligt.

– Mitt råd i dag, med tanke på den nuvarande situationen skulle vara vapenvila till varje pris. Vi måste stoppa konflikten. Till att börja med måste vi komma till förhandlingsbordet, inte bara med Ukraina utan också med väst.

Publisert:

LÄS VIDARE