Två män får kortare straff för mord i Göteborg

TT

Publicerad 2022-03-10

Två män får kortare straff för inblandning i ett mord i Göteborg efter att hovrätten ändrat tingsrättens dom. Arkivbild.

En 25-årig man knivhöggs till döds på Odinsgatan i centrala Göteborg en fredagskväll i april i fjol. I tingsrätten dömdes tre män i 20-årsåldern för inblandning i mordet medan en fjärde man i samma ålder frikändes helt.

Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom på flera punkter. En man som dömdes till 18 års fängelse för mord får sitt straff kortat till 16 år. Den andra mannen som dömdes för mord i tingsrätten döms i stället enbart för medhjälp till mord i hovrätten till 12 års fängelse. Hovrätten konstaterar i sin dom att hans roll i det hela ligger ”nära medgärningsmannaskap”, men skriver:

”Men hovrätten tar fasta på att han inte deltog i den fysiska våldsutövningen och att han befann sig på visst avstånd när mordet begicks. Han bör därför bedömas som medhjälpare i stället för medgärningsman”.

Den tredje mannen, som i tingsrätten dömdes till 1 år och 6 månaders fängelse för bland annat medhjälp till grov misshandel och grovt vållande till annans död, får sitt straff fastställt av hovrätten.