Här är regeringens nya restriktioner

Hemarbete, inställda idrottsläger och nattklubbsförbud.

Här är regeringens nya restriktioner som gäller från och med 23 december.

– Vi behöver göra en kraftansträngning tillsammans, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på tisdagens pressträff.

Belastningen på sjukvården ökar och Folkhälsomyndigheten befarar en omfattande smittspridning i mitten på januari.

Nu presenterar regeringen en rad tillfälliga restriktioner som börjar gälla 23 respektive 24 december.

NYÅRSFEST (OCH HEMVÄNDARKVÄLLAR)

Vid tillställningar med fler än 20 personer tillåts bara sittande gäster, vilket ställer till det vid nyårs- och hemvändarfester.

– Det blir inget nattklubbsfestande i mellandagarna och vid nyår, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

IDROTT

Regeringen avråder från idrottsläger och cuper inomhus om det inte gäller yrkesmässig utövning.

Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher eller tävlingar fortgå. Restriktionerna gäller från 23 december till 16 januari.

– Vid stora cuper och läger är det viktigt att man inte blandar barngrupper som i vanliga fall inte ses. Däremot ska barn ta ledigt, umgås med sina nära och kära. Barn är de som drabbas minst av att bli allvarligt sjuka, och de behöver inte vara oroliga för det, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

SAMMANKOMSTER

Max 50 deltagare får vistas i lokaler för privata sammankomster.

Allmänna sammankomster för 20 till 500 deltagare tillåts enbart ha sittande publik. Arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis och avstånd med max åtta personer per sällskap.

Krav på tio kvadratmeter per person införs att minska trängsel i affärer och köpcentrum.

RESOR

24 december blir det obligatoriskt med platsbokning på vissa tåg och bussar. Enbart sittande resenärer kommer att tillåtas vid långväga kollektivtrafik.

Dessutom har regeringen gjort en hemställan om krav på negativt covidtest, som är max 48 timmar gammalt, för utländska medborgare över tolv år som reser in i Sverige. Förslaget ligger under beredning och det är ännu inte klart när det kan börja gälla.

– Krav på negativt PCR-test är tänkt till utländska medborgare som är här som turister. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade, säger Magdalena Andersson.

JOBB

Alla som kan uppmanas att arbeta hemifrån i den mån det är möjligt.

– Det uppdraget som finns gentemot statliga myndigheter om att jobba hemma gäller till sista januari, i övrigt finns inget slutdatum. Men vi vill inte att de ska finnas längre än nödvändigt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

RESTAURANGER

Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen inomhus. Det krävs också avstånd mellan olika sällskap.

UNIVERSITET OCH HÖGSKOLOR

Universitet och högskolor kan fortsätta bedriva undervisning på plats, men rekommenderas att införa smittskyddsåtgärder. Distansundervisning kan införas om det krävs.

Statsminister Magdalena Andersson under pressträffen.
Statsminister Magdalena Andersson under pressträffen.
Publisert:

LÄS VIDARE