Efter politikpaniken – det händer nu

Det blev en minst sagt rörig onsdag inom svensk politik.

Magdalena Andersson (S) var snubblande nära statsministerposten i sju timmar – tills M, KD och SD fick igenom sin budget och MP fick nog och hoppade av regeringen.

Så vad händer nu?

Det var inte alldeles enkelt att hänga med i svängarna när det blåste upp till storm av historiska proportioner i svensk politik under onsdagen.

– Det här är en helt unik händelse i svensk historia, det är inte så här det brukar gå till. Det visar också att det är en unikt svag regering, säger Aftonbladets politiska expert My Rohwedder.

Vad händer nu då?

När lugnet tillfälligt lagt sig reder My Rohwedder ut vad som egentligen hände – och vad som nu kommer att hända inom politiken.

  • Var Magdalena Andersson (S) någonsin Sverige första kvinnliga statsminister?

Magdalena Andersson var aldrig statsminister. Hon har blivit tolererad i en omröstning men det är fortfarande Stefan Löfven (S) som är statsminister. Skiftet skulle ha skett vid en konselj på slottet under fredagen – men nu är det uppskjutet.

  • Vad ska hända nu? Blir det nya talmansrundor?

– Magdalena Andersson (S) begärde att bli entledigad, vilket talmannen godkände och nu är det åter talmannen som äger processen. Han har ännu inte sagt vad han ska göra – men enligt reglerna så är det talmansrundor som gäller. Troligtvis kommer han föreslå en statsministeromröstning gällande Magdalena Andersson (S) först eftersom det politiska läget inte ändrats och MP fortfarande stödjer henne. Hon är fortfarande den enda potentiella regeringsbildaren i det här parlamentariska läget.

– Så vad vi kommer få se är att vi gör om hela den här processen med samma förutsättning och argument som tidigare. Med den skillnaden att i slutändan så är det i stället en socialdemokratisk regering som tillträder och inte en S och MP-regering, säger My Rohwedder.

Aftonbladets politiska expert My Rohwedder.
Aftonbladets politiska expert My Rohwedder.
  • Hur snabbt kan det gå?

– Är det något som vi lärt oss av de många tillfällena av regeringsbildning den här mandatperioden så är det att Andreas Norlén vill att det ska gå ganska snabbt. Bland annat för att det nu är ganska kort tid kvar till nästa val.

– Om han har talmansrunda i morgon (torsdag) – som måste bordläggas två gånger – så skulle han kunna ha en statsministeromröstning på måndag, eller tisdag nästa vecka, säger My Rohwedder. 

  • När kan Sverige ha en ny regering?

– De brukar få någon extra dag på sig att bilda en regering. Så mot slutet av nästa vecka skulle vi kunna ha en ny regering som endast består av socialdemokrater.

  • Så det kanske inte är så dramatiskt trots allt?

– Det beror på, om någon parti meddelar att de vill förhandla om någon annan fråga nu så kan det bli dramatiskt igen.

  • Tror du att något parti kommer vilja göra det?

– Man vet aldrig. Det man lärt sig under den här mandatperioden är att det aldrig är över förrän det är över, säger My Rohwedder.

Per Bolund (MP) och Magdalena Andersson (S).
Per Bolund (MP) och Magdalena Andersson (S).
Publisert:

LÄS VIDARE