Dokumentet motsäger Strandhälls uppgifter – hade betalningsanmärkning

Uppdaterad 2021-12-02 | Publicerad 2021-12-01

Annika Strandhäll försäkrade i SVT:s ”Aktuellt” att hon inte haft några betalningsanmärkningar.

Men miljöministern har enligt myndighetspapper haft flera – varav en på över 15 000 kronor.

– Jag är otroligt ödmjuk för att det här ser problematiskt ut. Det känns otroligt viktigt framåt att inget liknande ska uppstå, säger ministern.

Annika Strandhälls hann knappt tillträda som ny miljö- och klimatminister innan hennes privatekonomi hamnade i fokus.

Aftonbladet kunde i går avslöja att ministern söks av Kronofogden för två obetalda räkningar. Trots att flera brev har skickats till Strandhäll har räkningarna inte betalats.

– Det som händer nu är att det kommer gå vidare till vår delgivningsenhet och en delgivningsman kommer att åka hem till henne, sa en handläggare på Kronofogden.

Annika Strandhäll, ny miljöminister.
Annika Strandhäll, ny miljöminister.

Fick betalningsanmärkning

På tisdagskvällen intervjuades Strandhäll i SVT:s Aktuellt. Hon fick då flera frågor om de obetalda räkningarna men försäkrade att hon hade bra koll på sin privatekonomi.

– Jag har alltid haft ordning på min ekonomi, jag har heller aldrig haft några betalningsanmärkningar, sa Strandhäll.

Men den uppgiften stämmer inte enligt myndighetspapper som Aftonbladet har tagit del av. 2013 hade Strandhäll enligt Skatteverket en skuld på drygt 16 000 kronor.

Skulden härrör enligt nyhetsbyrån Siren från en betalningsanmärkning från samma år. Beloppet var på 15 424 kronor. Det framgår också att Strandhäll hade ytterligare en betalningsanmärkning registrerad vid tidpunkten.

Annika Strandhäll säger att hon inte har något minne av betalningsanmärkningen.

– Min man skötte vår hushållsekonomi och mina privata affärer vid tidpunkten och fram till hans bortgång sommaren 2019, säger hon.

Det är ditt namn det står på, hur kommer det sig?

– Ja, det är i mitt namn. Och jag har nåtts av uppgifterna först i dag. Vi hade en uppdelning i vår relation att det var han som skötte hushållsekonomin, jag fokuserade mer på jobbet. 

Det har på mindre än ett dygn framkommit flera saker om din privatekonomi. Har du verkligen god ordning?

– Jag har haft den uppfattningen, men det är tydligt när man ser den här uppställningen att så inte är fallet. Det har varit extremt turbulenta år för mig och min familj med stora omställningar sedan Thomas gick bort. Mitt fokus har legat på måendet i min familj, men när jag ser det här kan jag ju också se att det inte ser särskilt roligt ut.

Kommer du agera så att det här inte upprepas?

– Ja, det kan jag garantera, inte minst hitta en bättre balans mellan fokus på den privata sfären och mitt jobb. Det är en ögonöppnare när jag ser det här uppställt på det här viset.

Kan det framkomma fler uppgifter om din privatekonomi?

– Det är naturligtvis sådant som jag måste kolla upp noggrant. Jag har ju nåtts av uppgifter som jag inte var medveten om, det är aldrig en bekväm situation att hamna i. Vi har haft en situation där Thomas har skött min privata ekonomi, jag ska gå tillbaka och medvetandegöra mig om det finns något mer.

Statsminister Magdalena Andersson kommenterade uppgifterna om Annika Strandhälls ekonomi på väg till LO-kongressen där hon ska hålla ett tal.

– Hon har precis gjort intervjuer, där finns det svar på alla frågor. Jag har fortsatt förtroende för Annika, säger Andersson.


HÄR ÄR HELA DEN NYA REGERINGEN 2021

LÄS VIDARE