Nyheter

Eneroth utreds för sexuellt ofredande

Av: 

TT

Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Arkivbild.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Arkivbild.

NYHETER

Åklagare har inlett en förundersökning mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om misstänkt sexuellt ofredande. Han har tidigare anklagats för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg.

– Det är bra att frågan utreds, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Beskedet om att en förundersökning inletts mot en minister kom i ett pressmeddelande strax efter det att Magdalena Andersson presenterat sin nya regering, där Eneroth får fortsatt förtroende som infrastrukturminister.

Åklagarmyndighetens presstjänst bekräftar för TT att det är Tomas Eneroth som misstankarna riktar sig mot.

”Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott”, säger ansvarig åklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren i pressmeddelandet.

Sterup kommer inte att lämna någon ytterligare information i ärendet, uppger myndigheten.

Gick inte vidare

Tomas Eneroth har anklagats för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg i början av november. Hans hemmadistrikt har redan utrett saken och valde att inte gå vidare.

”Vi tar alltid den här typen av anklagelser på allvar. Händelsen hanterades dagen efter den inträffade. Partiet och partidistriktet har haft samtal med de inblandade och har en bra bild av vad som skett. Någon vidare utredning av händelsen är inte aktuell”, skrev Otto Berglund, förste ombudsman i partidistriktet i ett mejl till TT.

Eneroth har tidigare sagt att han bett kvinnan om ursäkt och beklagar att det han gjorde uppfattades som opassande. Han har beskrivit händelsen som att han skulle hälsa på en kvinna genom att, som han uppfattade, lägga handen på ryggen på henne. Dagen därpå fick han höra att han han rört henne på ett sätt som uppfattades som opassande.

”Ingen tvekan”

– Det är bra att frågan utreds. Jag är också väldigt stolt att vara ordförande i ett parti där medlemmar tar upp sådana här händelser och ser till att det utreds, säger Magdalena Andersson om utredningen mot ministern vid en pressträff efter regeringsförklaringen.

– Det finns ingen tvekan om vad som hänt och i det här fallet har Tomas Eneroth bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida. Jag ser ingen anledning att inte tro på det, fortsätter Andersson.

Även Tomas Eneroth säger att han tycker det är bra att myndigheterna tittar på om anklagelserna ska utredas vidare. Han upprepar att det aldrig varit hans avsikt att utsätta kvinnan för obehag.

– Jag har varit väldigt tydlig med att det var absolut inte min mening. Jag har bett om ursäkt och förklarat att det inte var min mening eller min avsikt, säger Eneroth.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: