Omikron upptäcks i allt fler länder – så ser läget ut i Sverige

Håkan Juholt: ”En snabb spiral uppåt”

Virusvarianten omikron sprids över världen.

Allt fler fall upptäcks runt om i Europa.

Än har varianten inte bekräftats i Sverige.

– I går vid 14-tiden var inget konstaterat fall av omikron i Sverige, säger folkhälsomyndighetens pressekreterare Anna Wetterqvist.

Den nya virusvarianten omikron upptäcktes i Sydafrika. Nu har misstänkta fall påträffats i flera länder, bland annat Danmark, Tyskland, Belgien och Nederländerna.

Än så länge har varianten inte nått Sverige.

– Beskedet i går vid 14-tiden var inget konstaterat fall av omikron i Sverige, skriver Anna Wetterqvist, pressekreterare på folkhälsomyndigheten i ett mail.

Man har inte konstaterat några fall av omikron. Huruvida det finns misstänkta, obekräftade fall av omikron i Sverige kan Anna Wetterqvist inte svara på i nuläget.

Håkan Juholt, som tidigare var S-ledare, är ambassadör i Sydafrika.
Håkan Juholt, som tidigare var S-ledare, är ambassadör i Sydafrika.

Juholt: ”En snabb spiral uppåt”

Varianten upptäcktes först i Sydafrika. Håkan Juholt är Sveriges ambassadör där. Han uppmanar alla svenskar i landet att lämna så fort som möjligt.

– Vi vill absolut inte medverka till att sprida någon skräck men däremot vill vi att alla svenskar som är i Sydafrika ser över hur man kan resa hem. Det är viktigt att man är uppdaterad, säger Håkan Juholt.

Han berättar att läget i Sydafrika är allvarligt och smittan ökar lavinartat.

– Den sprids väldigt snabbt, denna nya variant. Vi hade 300 covid-fall i torsdags. 3 000 i fredags. Det är en snabb spiral uppåt.

Fotnot: Håkan Juholt säger att det var 300 nya smittade i Sydafrika i torsdags. Enligt officiella siffror stämmer det inte. Det var inte i torsdags utan i tisdags, den 22 november, som smittotalet var 312.

Samtidigt poängterar Håkan Juholt att landet i juli månad hade runt 20 000 fall. Sedan dess har man återhämtat sig från pandemin och hoppats starkt på att den ska vara över. Landet har en kraftig arbetslöshet och sju av tio unga går utan jobb.

– Det är ett hårt bakslag för Sydafrika, säger Juholt.

Sydafrika pekas nu ut som landet där omikron spridits från och många länder har infört reserestriktioner mot dem. Någonting som har irriterat många sydafrikaner då det ger landet ett dåligt rykte när det är deras forskare som gjorde upptäckten.

– Att lägga skulden på Sydafrika känns väldigt felaktigt och att de pekas ut som ett problem, de har varit en del av lösningen, säger Håkan Juholt, ambassadör i Sydafrika.

Lördagens löpsedel i Pretoria, Sydafrikas huvudstad.
Lördagens löpsedel i Pretoria, Sydafrikas huvudstad.

Hittats i många länder

Bara dagar efter att de första uppgifterna om den nya varianten kom från Sydafrika har flera fall upptäckts i Europa.

Passagerare som landat i Europa de senaste dygnen har hamnat i kaos.

– Folk var arga och rökte inomhus. Någon snodde åt sig en mikrofon och började ropa i den. De betedde sig som djur och ingen gjorde något åt det, berättade svenska Stella, 25, som isolerades på flygplatsen i Amsterdam.

De flesta av fallen har påträffats i samband med tester av flygpassagerare från de utpekade länderna i södra Afrika.

”Finns nog överallt”

I Australien har två fall av omikron upptäckts. Israel har också bekräftat fall av omikron och aviserar ett totalstopp för alla utlänningar att komma in i landet från och med söndag kväll. .

– Vår arbetshypotes är att varianten redan finns i nästan alla länder och att vaccinet är effektivt, även om vi ännu inte vet i vilken grad, säger Israels inrikesminister Ayelet Shaked.

Även Danmark har fått sitt första fall.

– Vi har nu de första fallen av den nya virusvarianten omikron i Danmark, skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i ett mejl till TT.

Två fall av omikron har hittats i Storbritannien, vilket lett till att landet har återinfört krav på munskydd i butiker och kollektivtrafik.

– Just nu är detta en ansvarsfull väg att gå för att sakta ner spridningen av den nya varianten och maximera vårt skydd, säger premiärminister Boris Johnson.

I Tyskland, Italien, Belgien och Hongkong har personer smittade med varianten omikron också upptäckts.

Nya reserestriktioner

Har man varit i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) under den senaste veckan uppmanas man att testa sig direkt.

Oavsett om man har symptom, och oavsett om man är vaccinerad eller inte så ska man då stanna hemma i sju dagar.

Än så länge vet man lite om variantens egenskaper. Potentiellt ger vaccinet ett sämre skydd mot varianten omikron enligt Folkhälsomyndigheten.

Inga fall i Stockholm

Region Stockholm har inte upptäckt några fall av omikron-varianten i regionen.

– Än så länge har vi inte fått några rapporter om att denna nya mutation skulle ha påvisats i Region Stockholm, skriver deras presstjänst i ett mejl.

Det ska inte heller finnas några misstänkta fall i regionen, enligt presstjänsten.

Många människor lämnar Sydafrika efter att den nya varianten omikron sprids. Bild från Johannesburgs flygplats under fredagen.
Många människor lämnar Sydafrika efter att den nya varianten omikron sprids. Bild från Johannesburgs flygplats under fredagen.
Publisert:

LÄS VIDARE