Andersson röt ifrån mot Kristersson: ”Sprider lögner”

GÖTEBORG. Fastighetsskatten fortsätter att störa Magdalena Andersson.

S-ledaren kallar Ulf Kristerssons uttalanden för ”ren desperation”.

– Frågan är ju: Varför fortsätter Moderaterna att sprida lögner på det här sättet?

Gustaf Adolfs torg dallrade under stekande sol när Socialdemokraterna sparkade igång sin valrörelse.

Många anhängare sökte skugga bakom rådhuset, medan partihöjdare som Anders Ygeman, Mikael Damberg, Annika Strandhäll, Tobias Baudin och Jeanette Gustafsdotter umgicks i en fålla framför partiledare Anderssons scen.

Maj-Britt Anckar, 85, härdade ut på första bänkrad i den 30-gradiga värmen. Hon är i färd att överge sitt parti Liberalerna.

– Jag gillar inte när de vill stötta Sverigedemokraterna. Nu har jag två alternativ: Miljöpartiet eller sossarna. Så jag är här för att lyssna.

I 25 år har hon jobbat för Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne. Publicisten är känd för sitt kraftiga ställningstagande mot nazisterna under andra världskriget.

– Och jag var med när Hédi Fried fick vår frihetspenna. Så att göra så... alltså nej. Jag tycker det är hemskt, så är det.

Maj-Britt Anckar, 85, var på plats en timme i förväg.
Maj-Britt Anckar, 85, var på plats en timme i förväg.
På scen stod även lokala politiker och musikakter.
På scen stod även lokala politiker och musikakter.

Sa att Pehrson ”hoppat ned i den blåbruna pölen”

Att Göteborg är Torgny Segerstedts hemstad, och ett historiskt viktigt fäste för Liberalerna, var något som Magdalena Andersson anknöt till i sitt sommartal.

S-ledaren beskyllde Johan Pehrson för att ha ”hoppat ned i den blåbruna pölen”.

– Genom Sveriges historia har Liberalerna varit den borgerliga garanten mot högerextremism, fascism och nazism. Men nu går Johan Pehrson till val på något helt annat. Nu vill han vara garanten för att Sverigedemokraterna ska få tillgång till regeringsmakten. Det är beklämmande att beskåda, sa Andersson.

Moderaternas valkampanj ”Nu får vi ordning på Sverige” gör en poäng av att man tillsammans med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna har en samsyn i frågor som energi, invandring och åtgärder mot gängkriminalitet.

Socialdemokraterna fokuserar sin kampanj ”Vårt Sverige kan bättre” på budskap om att ”vända på varje sten” för att knäcka gängen och bryta segregationen, att snabba på den gröna industriella revolutionen och ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Efter talet mötte Magdalena Andersson pressen i en klunga. På Aftonbladets fråga om vilka partier Socialdemokraterna är överens med, och i så fall om vad, pratade Andersson hellre om motståndarsidan.

– Det vi har sett de senaste dagarna är att Sverigedemokraterna sagt att det är inte så tydligt hur de kommer agera. Sen tror jag i försig att det bara ett skrämselskott, det är tydligt att de har valt sida. Men att de skulle vara eniga, det verkar de verkligen inte vara.

Vad säger du till de väljare som oroliga att det kommer bli fyra nya år av ostabilt politiskt läge om du vinner valet?

– Rösta på Socialdemokraterna, säger Andersson, innan hon utvecklar:

– Vi socialdemokrater har ju visat att vi kommer alltid ta ansvar för Sverige. Vi har ju visat att vi kan förvalta också komplicerade valresultat. Nu ska svenska folket säga sitt, och sen är det vi som blir valda till riksdagen som behöver förvalta det valresultatet på allra bästa sätt. Och vi socialdemokrater kommer alltid vara en konstruktiv kraft för Sverige och svenska folkets bästa.

Att inte återinföra fastighetsskatten är något annat som Moderaterna säger sig vara eniga med KD, SD och L om.

I förmiddagens sommartal frågade M-ledaren Ulf Kristersson retoriskt vad som kommer hända om Socialdemokraterna efter valet blir beroende av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, partier som enligt Kristersson ”kräver” att fastighetsskatten återinförs.

Frågan, som hängt efter Magdalena Andersson under valrörelsen, hann knappt ställas klart innan S-ledaren röt ifrån.

– Ja men lägg av. Alltså, det är ju ren desperation.

Varför är det det?

– Vi har ju inga förslag om fastighetsskatten. Vi har suttit i åtta år. 2014 så gick Moderaterna ut till angrepp att vi skulle återinföra fastighetsskatten, trots att vi inte hade några såna förslag. Det gjorde vi inte. 2018 var samma visa, jag hade en valaffisch rakt utanför mitt hem där jag bodde, om att sossarna skulle införa en fastighetsskatt. Det skulle vi inte, och det gjorde vi inte. Och vi har inga såna förslag nu heller. Vi kommer inte införa någon fastighetsskatt. Det är ren desperation av ett parti som inte går framåt i opinionen.

Kan du lova det?

– Ja men vi har varit väldigt tydliga. Vi kommer inte höja fastighetsskatten, vi kommer inte återinföra den gamla fastighetsskatten, jag har sagt det hur många gånger som helst. Frågan är ju: Varför fortsätter Moderaterna att sprida lögner på det här sättet?

I sitt tal sa Magdalena Andersson att Liberalernas partiledare Johan Pehrson ”hoppat ned i den blåbruna pölen”.
I sitt tal sa Magdalena Andersson att Liberalernas partiledare Johan Pehrson ”hoppat ned i den blåbruna pölen”.
”Det är klart vi älskar Sverige lite extra på sommaren. Och jag är stolt över att vara svensk”, inledde Andersson sitt tal.
”Det är klart vi älskar Sverige lite extra på sommaren. Och jag är stolt över att vara svensk”, inledde Andersson sitt tal.

”Då kan man rösta på oss – eller Centerpartiet”

Magdalena Andersson fick också frågor om S-ledarens anklagelse om att Johan Pehrson ”hoppat ned i den blåbruna pölen”. Försvårar det inte ett eventuellt samarbete med Liberalerna, undrade GP:s reporter.

– Nu har ju de väldigt tydligt valt sida. Så vill man inte att Sverigedemokraterna ska ha ett avgörande inflytande över säkerhetspolitiken till exempel, ja men då kan man ju inte rösta på Liberalerna. Då kan man rösta på oss, eller Centerpartiet till exempel.

Efter en snabb frågestund och att ha skakat hand med några väljare åkte Magdalena Andersson vidare till nästa destination.

Maj-Britt Anckar, den flyende liberalen, kommer grunna vidare på var hon kommer lägga sin röst.

”Jag tyckte talet var riktigt bra, även om det mesta var för mig bekant. Men repetition är som bekant all kunskaps moder. Och jag har inte bestämt mig ännu. Får inhämta mer information från båda partierna”, skriver hon efteråt i ett sms.

Utöver alla socialdemokratiska anhängare på plats passade klimataktivister och Natokritiker på att demonstrera med sina budskap.
Utöver alla socialdemokratiska anhängare på plats passade klimataktivister och Natokritiker på att demonstrera med sina budskap.
Publisert:

LÄS VIDARE