Nyheter

Tjurrusningen i Pamplona gör comeback

Av: 

TT

NYHETER

Tusentals glada festivalbesökare fyllde återigen gatorna i den spanska staden Pamplona efter två års uppehåll. Samtliga klarade sig från att spetsas av tjurarnas horn.

Den nio dagar långa San Fermín-festivalens höjdpunkt – tjurrusningen – gick av stapeln på torsdagsmorgonen. Sex tjurar släpptes fria att rusa fram längs med stadens vindlande gator och dödsföraktande mänskliga deltagare gjorde sitt bästa för att undvika att bli påsprungna.

Det lyckades alla med, även om några få ramlade eller slog sig på andra sätt i kalabaliken som pågick i lite drygt två och en halv minut.

Tjurrusningarna kommer att ske varje morgon i åtta dagar, varpå deltagarna festar och äter gott under eftermiddagarna och kvällarna.

Vid den senaste tjurrusningen 2019 blev åtta personer stångade. Det senaste dödsfallet vid en rusning skedde 2009.

– Vi har en känsla av att det finns en sådan längtan bland människor att roa sig att det kan gå överstyr, säger borgmästaren i staden Enrique Maya till den spanska kanalen Efe.

Myndigheterna har varnat besökare för att coronasmittan ökar igen, och uppmanat till att använda munskydd.

Djurrättsaktivister utklädda till dinosaurier påminner med skyltar om att ”tjurrusning är förhistoriskt”. Tjurarna dödas av matadorer i tjurfäktningsarenan på kvällen efter att de deltagit i rusningen.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert: