IES Täby visade bildspel med ”förbjudna” kläder

Överkryssade shorts och kjolar – så lärdes klädkoderna ut till eleverna

Publicerad 2022-08-11

Aftonbladet har tidigare avslöjat hur Internationella Engelska Skolan i Täby mätte flickors kjollängder och linnen.

Nu framkommer det i Skolinspektionens granskning att skolan visat bildspel där både urringningar och korta shorts kryssats över.

– Bland annat visade de då att man inte får ha tajts som inte är tillräckligt täckande i nyansen, berättar en elev för myndigheten.

Skolans rektor säger sig vara chockad över det som framkommit i Skolinspektionens riktade tillsyn. Tillsynen inleddes efter Aftonbladets granskning, som ledde till flera anmälningar av IES Täbys klädkoder tidigare i år.

I intervjuer som myndigheten nu gjort på skolan berättar både elever och lärare om särskilda “assemblys”, storsamlingar. Där ska man ha visat en powerpoint-presentation för att lära ut klädreglerna.

“Eleverna tror att bilderna hämtats från internet och berättar att de bilder som visade kläder som inte var tillåtna hade kryss över sig” skriver Skolinspektionen i protokollet från besöket på skolan.

PLUS: Vittnesmålen inifrån IES: Mätte med fingertest

Lärare bekräftar för myndigheten att bildspelet visats för barnen vid storsamlingarna.

– Det var personer med korta shorts, personer som visade underkläderna, personer som hade kort kjol och ”lower scoop neck” (djupare urringning) berättar en i personalen om bilderna på “förbjudna” kläder.

Rektorn nekar till klädkoderna

Enligt lärare ska eleverna ha reagerat starkt på presentationen. Även personer i personalen ska ha känt sig obekväma med att visa bilderna.

Initiativet till bildspelet kom upp vid ett möte med skolledningen, menar lärare. Men skolans rektor säger i intervjun med Skolinspektionen att han inte känner till powerpoint-bilderna och beklagar att sådana storsamlingar överhuvudtaget ägt rum.

Han nekar också till att skolledningen velat förbjuda någons kläder, utan menar att han bara använder sig av termen “dress appropriate”, lämplig klädsel.

I Aftonbladets granskning tidigare i år medgav rektorn dock att skolan bland annat mätte flickornas kjolar med “armtestet”:

– Vi har en tumregel som säger att om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven. Är kjolen kortare så ber vi eleven ta på ett par leggings. Vi har svarta leggings som eleverna får behålla, skrev rektorn då i ett mailsvar, som skickades via IES presschef.

Flickor vittnar: får ha två olika garderober

Skolinspektionen har under våren gjort intervjuer med drygt 25 anonyma elever på skolan, mellan årskurs 4 och 9. I stort sett alla barn berättar för myndighetens utsända om hur klädkoderna riktas mot framför allt flickor som anses visa för mycket hud.

Det handlar till exempel om elever som visar axlar, bara ben, lår, bh-band, troskant och mage, enligt eleverna. De vittnar om att syskon, klasskompisar eller de själva fått reprimander i form av en “Behaviour Notice”, BN, när de anklagats för att ha brutit mot reglerna.

Flickor på skolan förklarar för myndigheten att de tvingas ha två garderober. En för skolan, och en annan för fritiden.

– Man får visa lite mage men inte naveln, säger en flicka i 10-årsåldern till Skolinspektionen.

“Elever berättar att man får ha trasiga jeans, men de får inte vara trasiga högre upp på benet än knät” konstaterar Skolinspektionen vid skolbesöket.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur skolan kontrollerar längden på klänningen eller kjolen med ett särskilt armtest.

Linnet ansågs olämpligt – fick ta på sig kofta

En elev berättar i myndighetens protokoll att hen tog av sig koftan för att det var varmt den dagen. Banden på linnet ansågs då vara för tunna. Hen blev skickad till receptionen för att ta på sig en tröja.

PLUS: Vittnesmålen inifrån IES: Mätte med fingertest

En annan elev berättar för Skolinspektionen om att en kompis blev tillsagd när hen hade en magtröja som visade lite hud.

“Då gick läraren med hen genom hela skolan tills hen hittade en kompis som hade bil och som kunde hämta en tröja. Kompisen som behövde sätta på sig hoodien missade lektionstid på grund av att hen var tvungen att leta reda på en tröja”.

IES: handlar om att inte visa underkläder

Skolinspektionen har ännu inte tagit beslut om skolan brutit mot skollagen i och med klädreglerna.

Internationella Engelska Skolan skriver i sitt svar till myndigheten att klädkoderna inom skolkoncernen handlar om ”kläder som väcker anstöt genom att vara alltför utmanande”. Man menar att det kan finnas personal och elever som inte är vana vid klädsel som visar underkläderna, och att man ska visa respekt så att alla känner sig bekväma på skolan.

IES i Täby har även tillsatt en arbetsgrupp med både elever och personal, som tillsammans ska se över klädreglerna under 2022.