Nej till utökad kalkbrytning på Gotland

Av:  TT

Det var frågan om transporter till och från kalkbrottet utanför Klintehamn på Gotland som fällde avgörandet. Bilden från Slite. Arkivbild.
Det var frågan om transporter till och från kalkbrottet utanför Klintehamn på Gotland som fällde avgörandet. Bilden från Slite. Arkivbild.

Mark- och miljööverdomstolen ger företaget SMA Mineral avslag på ansökan om att tiofaldigt utöka kalkbrytningen utanför Klintehamn på Gotland, rapporterar lokala medier.

För drygt två år sedan, i december 2019, sade Mark- och miljödomstolen ja till att utöka företagets tillstånd från 95 000 till 900 000 ton sten om året utanför Klintehamn, som ligger några mil söder om Visby.

Men det beslutet överklagades av flera privatpersoner och organisationer, bland annat länsstyrelsen, delvis på grund av det ökade antalet tunga transporter som skulle krävas, skriver Hela Gotland.

Det var också den aspekten som blev avgörande, att döma av domen. Mark- och miljödomstolen konstaterar att det i ansökan inte fanns ”tillräckligt konkreta förslag på genomförbara trafiksäkerhetshöjande åtgärder och att det därför inte gick att bedöma om verksamhetens lokalisering var lämplig”.

Frågan om kalkbrytning är en brinnande fråga på Gotland. I fjol fick Cementa nej i sin ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkbrytning i Slite på nordöstra Gotland, men då klev till slut regeringen in och gav företaget tillstånd att fortsätta brytningen till slutet av 2022.

Publisert: